Clara Henry om nya boken: En överlevnadsguide i jämlikhet

2:31 min

Programledaren och författaren Clara Henrys nya bok Mot framtiden - En simpel guide till att krossa patriarkatet beskriver hon som en handbok i jämställdhet.

– Vilka historiska tjatmajor med offerkoftor har banat väg för att vi ska ha rätt till att rösta, myndighet, ha rätt till skola och jobb, ha rätt till att välja när vi själva ska få barn, säger hon. 

Trots att Sverige rankas som världens femte mest jämställda land så finns det saker att förbättra förklara Clara Henry. Både på ett privat plan och ändra attityd men framförallt på ett högre samhällsplan. 

– Vad finns det för personliga lösningar på ett väldigt strukturellt problem. Det behöver bli en förändring uppifrån men vad kan man själv göra, säger hon. 

I boken finns allt från kvinnors historia, till våld mot kvinnor som idag är ett samhällsproblem. Men det finns också små tips och knep för jämlikhet på personligt plan.

– Jag vill lyfta blicken lite och bredda frågan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista