Hårda kritiken: Cancergalor sprider rädslor

2:40 min

Två av tre överlever idag cancer. Därför är det dumt att sjukdomen så ofta nämns i sammanhang som handlar om död, ångest och rädsla tycker Fabian Bolin som ligger bakom ett socialt medium för cancersjuka och anhöriga.

Bilden av cancer som förmedlas i till exempel välgörenhetsgalor sprider en rädsla som i slutändan drabbar patienten, som blir stigmatiserad. Genom att skapa ett socialt medium som ska låta olika berättelser om sjukdomen komma fram hoppas stockholmaren Fabian Bolin nyansera bilden. 

– Det känns som att marknadsföringen som sker kring cancer inte släpper fram berättelser som min egna. Genom att spela på rädsla hoppas man samla in mer pengar till forskning, vilket ju är jättebra, men vi som är cancersjuka får ta smällen när man bara pratar om död, ångest och rädsla säger han.

Tacksam för cancern

Efter att ha fått en leukemidiagnos insåg Fabian Bolin att det saknades utrymmen att prata om sina upplevelser av cancer. Därför skapade han plattformen Waroncancer tillsammans med sin kompis Sebastian Hermelin. Appen ska föra samman alla som på något sätt berörts av sjukdomen, oavsett om man själv är drabbad, anhörig eller överlevare. 

– Jag känner mig tacksam för att jag fått gå igenom cancer. Visst var det tufft, men det har lett till ett bättre liv för mig där jag kommit närmre min familj, blivit mer jordnära och nu kan försöka hjälpa andra människor med den här plattformen säger Fabian Bolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista