Jocke Åhlund om rockstjärnornas egofight i studion: Det blev knas

3:40 min

Två rocklegendarer skulle medverka på Les Big Byrds nya album. Men det gick inte alls bra. "De gick inte att ha i samma rum. Det var mycket smälla i dörrar", säger supergruppens frontfigur Jocke Åhlund.

Det Jocke Åhlund-ledda Stockholmsbandet Les Big Byrds album Iran, Iraq, Ikea har precis släppts. 

Tanken från början var att Pete Kember från Spacemen 3 skulle producera skivan. Dessutom skulle Anton Newcombe, sångare i The Brian Jonestown Massacre, medverka på den. De båda är gamla vänner från förr. 

– Men Anton och Pete kom inte alls bra överens. Båda två är ganska excentriska herrar. De gick typ inte ha i samma rum. Det var mycket smälla i dörrar och storma ut, säger Jocke Åhlund. 

Jocke Åhlund berättar att han kände sig som ett skilsmässobarn mellan två bråkande föräldrar. 

– Det blev någon slags egofight. Pete ville styra och ville inte att Anton skulle lägga sig i. Det blev knas.

Det hela slutade med att både Pete Kember och Anton Newcombe lämnade inspelningarna och Stockholm bara efter några dagar. Jocke Åhlund blev less på skivan och sket i alltihop. 

– Jag blev kvar med spillrorna av en skiva. Sen tog det mer än ett år innan jag pallade kavla upp ärmarna och ta tag i det igen. Nu finns det små fragment kvar av Anton och Petes medverkan, men de är väldigt små, säger Jocke Åhlund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista