Linnea Colliander Celik, om menscertifiering
Linnea Colliander Celik, om menscertifiering Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio

Hon ska menscertifiera arbetsplatser

2:58 min

Linnea Colliander Celik, från organisationen Mensen, menar att en certifiering skulle skapa en mensvänligare arbetsplats.

Är det okej att skämta om mens på arbetsplatsen? Det är bland annat något som man kommer kunna få svar på i det material som Mensen tar fram för att kunna utbilda och menscertifiera arbetsplatser.

– Hur pratar vi om mens och hur okej är det att man har mens?, förklarar Linnea Colliander Celik är andra frågor som är viktiga att diskutera på arbetsplatsen.

Att menscertifiera arbetsplatser är något som också har kritiserats. Både för att projektet fått ta emot statliga pengar men också för att vissa anser att man genom detta tillskriver kvinnor en sjukdom där man inte fungerar som man ska bara för att man har mens.

– Ska de vara en andraklassens arbetstagare bara för att de har mens och kan vara hemma? Det är en fråga vi inte tagit ställning till. Vi vill bara sprida kunskap och motverka menstabun, säger Linnea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista