Klimatklubben: Sluta lägg upp bilder på dina flygresor

2:41 min

Klimatklubben bildades för bara tre veckor sedan och har redan fått tusentals följare på sociala medier. Nu ska de kampanja mot folks flygande.

Emma Sundh, Maria Soxbo och Johanna Nilsson ville kanalisera sin klimatångest och valde att starta Klimatklubben, en digital mötesplats för alla som vill minska sin klimatpåverkan. 

Tillsammans med sina följare på sociala medier har de börjat sätta press på företag och politiker för att få dem att prioritera miljöfrågan. 

Själva har de valt att sluta flyga helt.

– Jag kommer inte kunna försvara för mig själv att flyga, det går inte.

Hur ska du resa nu?

– Jag ska åka tåg. Jag kanske inte ska åka en weekend till New York. Om jag ska åka till Taj Mahal ska jag kanske ta en tremånaders-resa i framtiden. Då åker jag tåg dit och upplever halva världen. Det handlar så mycket om normförskjutning.

Maria Soxbo håller med. 

– Det handlar så mycket om det vi ser. Så länge de som flyger pepprar Instagram med bilder från härliga stränder och flygplatsen så kommer vi alltid känna det där längtet. Om de som flyger slutar postar uppdateringar hela tiden medan de som åker tåg börjar göra det, så kommer vi snart se massa tågresor i flödet istället, säger Maria Soxbo. 

– Om du tar flyget skippa uppdateringarna. Skicka ett mms till mormor istället. Tar du tåget, visa upp det! Skryt om det!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista