Jenny efter elbehandlingarna: Jag har förlorat min identitet

3:37 min

När medicineringen inte fungerade valde läkarna att ge Jenny elbehandlingar för hennes depression. Men Jenny menar själv att behandlingarna bara gjort både hennes mående och minne sämre.

Efter att ha försökt ta sitt liv vid 16 års ålder medicinerades Jenny med tunga mediciner. Men då medicineringen inte hjälpte fick hon istället tolv elbehandlingar mot sin depression. Idag är Jenny 23 år och menar att elbehandlingarna bara varit negativa.

– Det här är någonting jag mår extremt dåligt över. Och mitt liv är för alltid förändrat. 

Enligt Jenny har hennes minne blivit sämre efter elbehandlingarna, något hon påminns om varje dag. 

– Jag har förlorat en stor del av min identitet och mitt liv. Jag minns inte gemensamma minnen med familj och vänner, roliga grejer. Det finns inte kvar liksom, säger Jenny. 

P5 STHLM har pratat med Mikael Landén, professor i allmän psykiatri på Göteborgs universitet. Han säger att man kan förlora korttidsminne vid elbehandlingar. Men han menar att metoden är effektiv i behandling mot depression.

Det finns patienter som, precis som Jenny, menar att de förlorat minnet från en längre tid tillbaka. Det är inte vetenskapligt belagt men enligt Mikael Landén forskas det på ämnet.  

Jenny heter egentligen något annat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista