Hamza Bougamza
Söndagsgästen och thaiboxaren Hamza Bougamza Foto: Privat/Marcela Diaz

Hamza Bougamza vill inspirera unga världen över

4:21 min

Han började med thaiboxning som 18-åring och fick höra att det var för sent. Ett och ett halv år senare var han bäst i Sverige. Hamza Bougamza från Rinkeby vill att hans resa ska inspirera andra.

När Hamza Bougamza var yngre trodde han inte att han skulle kunna bli framgångsrik som vuxen. 

– Jag hade inget hopp. Jag tänkte att jag kommer nog inte jobba med något jag tycker om när jag blir stor, säger Hamza.

När han var 18-år bestämde han sig för att satsa på thaiboxningen. 

– Jag hade mycket med mig i bagaget. Jag hade en låga i mig som var tänd men som aldrig fick börja brinna. Och till slut fick jag släppa ut det och det spelade ingen roll. Jag fick möta folk som hade kört hela sitt liv. Jag slog dem. Har man viljan så spelar det ingen roll hur gammal man är. 

– Det var min dröm att bli svensk mästare och då tänkte jag att jag bryr mig inte om hur lång tid det tar. Om det tar mig tio år eller femton år, hur lång tid det än tar för mig att bli det så ska jag bli det innan jag lägger av, säger Hamza som vann sitt första SM-guld ett och ett halvt år senare. Totalt har han vunnit fem sm-guld.

– Jag brukar säga "ta alltid era drömmar på yttersta allvar". Folk som lever sina drömmar är inga gudar, de är inga människor med krafter. Det är helt vanliga människor. 

Med sin karriär vill Hamza varken nå rikedom eller kändisskap. Han vill något helt annat. 

– Jag vill kunna inspirera så många som möjligt, världen över. Inte bara Sverige. Som Muhammad Ali inspirerade mig när jag var i Sverige och fick mig att kunna drömma. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".