Träning skidåkning inför vinter-os 1932
1 av 2
Foto: SVT BILD
Hoppbackar
2 av 2
Foto: Linn Bäckström.

Hitta rätt i trafikspåret under skid-VM

Med både skid-VM i Falun, Vasaloppet i Moratrakten och sportlov kommer det vara mycket trafik på dalavägarna. För att klara trycket på vägarna har Trafikverket höjt beredskapen under perioden.

Den 18 februari drar skidtävlingarna på Lugnet i Falun igång och över 200 000 personer beräknas följa tävlingarna på plats, räkna med intensiv trafik under tävlingsdagarna fram till den 1 mars.

För att försöka minska antalet bilar vid VM-tävlingarna har arrangörerna satt in egna expressbussar. Med start i Örebro, Västerås, Stockholm, Uppsala, Sundsvall, Söderhamn och Rättvik kommer bussarna att hämta upp passagerare från 29 orter. På kvällen kan man återvända hem med en expressbuss. En gratisbuss kommer även att pendla mellan Falu centrum och Lugnetområdet mellan sju på morgonen och tio på kvällen.

Om man föredrar spårbunden trafik har Tåg i Bergslagen beslutat att sätta in extraturer på lördagar och söndagar till och från Falun.

Om du som besökare ska ta bilen till skidtävlingarna kommer det att finnas 11 000 parkeringsplatser omkring den så kallade VM-arenan. Förutom parkeringen vid Lugnet kommer stora parkeringsytor att finnas vid Åsbo, Hälla och Myran. Räkna med upp till 30 minuters promenad från de parkeringsplatser som ligger längst bort. VM:s egna trafikvärdar kommer att visa bilister till en lämplig parkeringsplats och parkeringsavgiften kommer att ligga på 100 kronor. Observera att man enbart tar emot kontanter.

Under vecka åtta och nio har stora delar av södra och mellersta Sverige sportlov. Under de här veckorna ökar trafikintensiteten stort på dalavägarna med besökare till och från Dala- och Härjedalsfjällen. I år skall den här sportlovstrafiken dela vägarna med alla besökare till och från VM.

I år är Vasaloppet framflyttat en vecka så att världens största skidtävling inte krockar med VM. Vasaloppet arrangeras söndagen den 8 mars istället för som vanligt den första söndagen i mars. Men även om Vasaloppet går av stapeln en vecka senare så startar Vasaloppsveckan innan VM avslutas. Vasaloppsveckan inleds fredagen den 27 februari med Kortvasan och fortsätter med Tjejvasan på lördagen den 28 februari, Ungdomsvasan och Öppet spår på söndagen och måndagen den 1 och 2 mars. 

VM, sportlov och Vasaloppet kommer att påverka trafiken i Dalarna. Trafikverket har höjt beredskapen för underhållet av både vägar och järnvägar och polisen kommer att göra fler trafikkontroller än vanligt.

Räkna med mycket trafik, för att få färsk och akut trafikinformation, lyssna på P4 Dalarnas trafikinformation eller följ utvecklingen via vår trafiksida. Det går också att ta del av trafikens meddelanden genom skid-VM:s officiella mobilapp. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".