Antalet feltankade dieselbilar ökar

30 miljoner på ett år, så stor är kostnaden för att sanera diselbilar som felaktigt tankats med bensin. Försäkringsbolaget If har tagit fram beloppet för 2011.

Försäljningen av dieseldrivna bilar har ju ökat med stormsteg, ligger idag på mellan 60-70 procent, och tyvärr har även feltankningen av dessa fordon också ökat.

Antalet feltankningar har ökat med 60 procent hos försäkringsbolaget If det senaste året och kostnaderna för bärgning och sanering av förstörda moterar beräknas till 30 miljoner kronor.

För att få ersättning från sitt försäkringsbolag om man klantat till det gäller det att ha bilen försäkrad och det räcker inte med endast trafikförsäkring.

Även om man har fullgod försäkring, går man inte ekonomiskt oskadd från detta, självrisken får man ju betala och i de fall motorn går sönder, blir det dessutom 20 procent extra självrisk.

Motormännens tekniske expert Milos Kosijer tycker att bilhandeln borde upplysa bättre.Det är ofta hyr- och firmabilar som blir feltankade. 

 Han hade inga direkta råd att ge, vi enades om en röd skylt på insidan tanklocket. "jag är en diesel"

Motormännen har även ett feltankningsskydd, för runt 500 kronor, som ska förhindra feltankning.

Anette j-son Hälleby                      anette.jonson-halleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".