I slutet av augusti kommer alla yrkesförare som kör iland via Stena Tysklandsterminalen att få passera en alkobom. Foto MHF Karl-Oskar Bjurenstedt

Alkobom i Göteborgs hamn - alla yrkesförare alkotestas

Samtliga yrkesförare som anländer till Stena Tysklandsterminalen måste från slutet av augusti passera en alkobom som Göteborgs Hamn installerat på försök.

Den 20 augusti var  det invigning av ett system där samtliga yrkesförarare som kör iland vid Stena Tysklandsterminalen kommer att alkotestas.

Initiativet till försöket kommer från MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund.
Det genomförs i samarbete med Polisen, Tullverket, Kustbevakningen och Trafikverket.

Tekniken är snabb och beröringsfri.
 Den är bygger på så kallad IR-teknik. Bilen filmas också de sista metrarna fram mot bommen för att säkerställa vem som kör.

Vid tidigare försök bestod tekniken av bränsleceller och krävde munstycke, vilket var väldigt tidskrävande. Men det försöket i Trelleborgs hamn föll trots detta väldigt väl ut.

Dagens IR-teknik kräver endast en lätt utblåsning och tar bara 2-3 sekunder.

Tullen, Polisen och Kustbevakningen 
är de som har laglig rätt att ta hand om dem som blåser rött och det kommer att finnas personal på plats för vidare kontroller.

Anette J-son Hälleby
anette.jonson-halleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista