Svenska bilar blir allt mer bränslesnåla

Bilkörning ökar men försäljningen av drivmedel ligger på oförändrad nivå.

Ny statistik visar att trots att bilkörningen ökar så ligger försäljningen av drivmedel still, och förklaringen till detta är att dagens bilar drar mindre och mindre.

Enligt Svenska Petrolium- och biodrivmedelsinstitutet(SPBI) så minskade förra året bensinförsäljning med 4 procent och även försäljningen av E85, etanol, sjönk.

Men i och med att dieselförsäljningen ökade så låg den totala drivmedelsförsäljningen för 2014 på en oförändrad nivå.

- Både diesel- och bensinbilar blir allt mer energieffektiva, och det är en trend som fortsätter, säger SPBI:s vd Ulf Svahn.

 När det gäller ökad trafik så låg ökningen för förra året på 2,2 procent, enligt färska siffror från Trafikverkets Trafikbarometer.

 Det senaste halvåret har också bensinpriset gått ner med nästan 1,50 kronor per liter, motsvarande runt 10 procent. Men Ulf Svahn tror ändå inte att lägre priser kommer att öka bränsleförbrukningen. 
 -Det är väldigt få som är ute och nöjeskör nu för tiden, säger han.

Drivmedelsförsäljning 2014

2014 såldes 3,5 miljoner kubikmeter bensin, en minskning med 4 procent jämfört med 2013 och 40 procent mindre än toppåret 1989 då det såldes 5,9 miljoner kubikmeter bensin.

Försäljningen av E85 minskade med 12 procent till 150 000 kubikmeter.

Försäljningen av diesel ökade med 2 procent till 5,5 miljoner kubikmeter.

Den sammanlagda försäljningen av drivmedel var oförändrad under 2014 jämfört med 2013.

Jämfört med toppåret 2007 har den sammanlagda försäljningen av drivmedel minskat med 8 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".