Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Information om störningar i trafiken där du är.

Om att vara rapportör, frågor och svar

Publicerat onsdag 6 mars 2013 kl 15.50
Lars-Åke Gustavsson, Trafikredaktionen svarar i telefonen. Foto: Gunnar Kugelberg
Lars-Åke Gustavsson är en av dem som svarar när rapportörerna ringer. Foto:Gunnar Kugelberg

Till den viktigaste personen vi vet - till dig som brukar ringa oss och berättar hur det ser ut på plats i verkligheten så att vi kan rapportera om det i radion och skriva om det på webben. Du är en ovärderlig hjälp för oss och för alla som vistas i stockholmstrafiken och vi vill gärna ha kontakt med dig.

FRÅGOR OCH SVAR

Vem kan vara rapportör? Alla som ser något i trafiken och vill att fler ska veta det.

Vet ni inte redan det ni behöver veta? Vi får information från flera olika håll men utan era rapporter skulle det bli väldigt tomt i våra sändningar. Du som befinner dig på plats kan tala om vad som händer, om bilar bärgas bort, om köerna skingras eller om de består. En händelse förändras ju hela tiden.

Vad behöver jag? En telefon.

Ibland är jag ute i trafiken ofta men ibland blir det sällan. Är det ett problem? Nej, inte alls. Det är alltid folk ute så det gör inget om rapporterna kommer lite då och då.

Jag fick ett rapportörsnummer. Vad ska jag ha det till? Det hjälper oss att veta vem det är som ringer - särskilt om det går lite snabbt i svängarna.

Nu vill ni ha min mejladress. Varför då? Så att vi kan utöka den dialog som vi har med dig. Vi pratar med många och det nya systemet hjälper oss att kunna skriva till er och det är också ett bra sätt att ta emot meddelanden från er. Vi vill gärna skicka ett nyhetsmejl då och då för att berätta vad som är på gång här och emellanåt bjuder vi in alla våra rapportörer till oss och det kanske du inte vill missa!

Om jag inte vill vara med mejldialogen? Då kan du fortsätta ringa som vanligt. Det förändras inte. Mejlkorrespondensen är endast ett komplement och ersätter inte telefonsamtalet vid akuta trafikhinder.

Hur många rapportörer finns det till Trafikredaktionen P4 Stockholm? Nästan 1200. En del har varit med i många år, cirka 20 år medan andra är nya. En del ringer ofta medan andra ringer då och då.

Vilka är det som är rapportörer? Många olika människor. Det är kvinnor och män, yngre och äldre, yrkeschaufförer och de som rör sig ute i trafiken mest till och från jobbet eller på fritiden. Ofta är det människor som är intresserade av sin omgivning och som har en önskan om att förbättra trafiken för alla. En annan sak som förenar är att de också har nytta av uppdaterade rapporter från oss.

Förutom att vara med som rapportör - kan jag vara med och påverka något? Absolut. Med det nya systemet kan vi ta emot många synpunkter och vi kan ställa riktade frågor till er som ni väljer att svara på om ni vill. Här finns alla möjligheter till en bra dialog.

Kan man få något exempel på vad rapportörerna tycker? Självklart! "Alltid trevligt att rapportera till er, trevligt bemötande!" "Ni gör ett kanonjobb!" "Vad vore vardagen utan er? Ni gör ett skitbra jobb!" "Vi vill ha en till radiokanal med bara trafik." "Jag tycker ni slutar för tidigt på dagen." "Kul att få inblick i ert jobb på hemsidan." "Heter det verkligen Sötälje ;)?" "Varför ändra på ett vinnande koncept?" "Bäst i Sverige!" och mycket, mycket mer.

Vad tycker ni om rapportörerna? Känslan är ömsesidig. Ni är fantastiska! Utan er blir det väldigt tomt i våra trafikrapporter så vi är mycket tacksamma för era samtal. Dessutom är det trevligt. Sluta aldrig att ringa oss.

En sista fråga - om jag ger er min mejladress, kommer ni att skicka en massa reklam då? Det kommer aldrig på fråga. Vi står helt fria från reklam och det gäller både i radion, på webben och när vi skriver till dig. Dessutom kan du avsluta vårt utskick när som helst genom ett klick. Du är med bara så länge du vill och vi hoppas verkligen att du vill hänga med!
Mia Sjökvist, Patrik Larson, Carin Berggren, Lars-Åke Gustavsson och alla andra som jobbar på Trafikredaktionen P4 Stockholm.

Vill du bli fast rapportör till Trafikredaktionen P4 Stockholm?

Vi har alltid glädje och nytta av dig som vistas ute i trafiken, oavsett om du är yrkeschaufför eller färdas privat, med bil, cykel eller med kollektivtrafiken och oavsett om du ständigt är på språng eller endast då och då. Det enda som krävs är att du har en telefon.

Är du redan fast rapportör?

Vi har försökt att nå dig med brev och mejl men om du inte har fått något från oss under 2015 har vi troligen fel post- eller mejladress till dig. Skicka oss din mejladress och namn till trafiken.sth@sverigesradio.se.

Om du kan ditt rapportörsnummer kan du uppge det också. Annars letar vi reda på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".