Älgar på väg att korsa en väg
Älgar på väg att korsa en väg. Foto: Carin Berggren/Sverige Radio
TRAFIK

Vilt i trafiken

Älskog i älgskogen. Just nu är det tiden på året när älgarna går i brunst och det innebär att de är extra rörliga och ofta dyker de även upp på vägarna.

I september och oktober ses många älgar vid och på vägarna. En anledning till detta är att deras brunstperiod infaller i slutet av september och en bit in oktober. Sen direkt efter det infaller älgjakten, i Stockholms län startar jakten 12 oktober.

Nationella viltolycksrådet jobbar för att minska antalet olyckor på våra vägar. Deras statistik visar att fram till 14 september hade 2 709 olyckor med älg rapporterats i hela landet. 21-27 september jobbar man extra tillsammans med Polisen för att öka kunskapen om vilt. Både om vad du ska tänka på för att undvika att krocka med vilt, men också vad du ska göra om du kör på ett djur.

Är olyckan framme så ska du anmäla olyckan till Polis genom att ringa 112. Du är skyldig att göra det enligt lag när det gäller följande djurslag: björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn och det gäller även om djuret försvinner in i skogen. Det kan vara skadat och bli liggande i skogen med svårt lidande som följd. Det är inget brott att köra på ett djur, men det är ett brott att inte anmäla det.

Så här gör du om olyckan är framme

Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer. Ta hand om skadade personer.

Ring 112 och anmäl olyckan.

Markera olycksplatsen tydligt. Om djuret försvann, häng upp markeringen på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.

Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta.

Om möjligt flytta döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet. Försök inte att själv göra ett eftersök, försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.

Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den, låt veterinär avgöra.

Vid anmälan till polisen ska du förutom person- och fordonsuppgifter tala om:

Olycksplatsen - vägnummer, ort, kännemärke. Hur olycksplatsen är markerad, markeringsremsa (som du kan få där du besiktigar bilen), plastkasse eller på annat tydligt sätt.

Viltslag. Försvann djuret från platsen, förklara i vilken riktning djuret försvann.

Detaljerad platsbeskrivning för olyckan, gärna en GPS-position eller om det är möjligt, nollställ bilens trippmätare och kör till en plats där du känner igen dig och läs av trippmätaren där. Det förekommer ofta att platsen är felaktig eller otydligt angiven vilket ofta leder till att ett skadat djur ligger länge och plågas.

Vid kollision med övriga viltslag, utöver de ovan nämnda, gäller inte någon formell anmälningsplikt till polisen. Om man har kolliderat med ett mindre djur ska man se till att djuret blir avlivat och om möjligt avlägsnat från vägbanan, tänk alltid även på din egen säkerhet.

Faktakälla: Nationella Viltolycksrådet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".