Bron över Sundsvallsfjärden, Sundsvallsbron.
Sundsvallsbron. Foto: Anna Ahlström/SR

Stor risk för kö när Sundsvallsbron invigs

Räkna med mycket trafik i Sundsvall i eftermiddag. Vid 17-tiden rullar de första trafikanterna över den 2109 meter långa Sundsvallsbron.

En bro bygger man inte under en kafferast. Historien om E4-bron i Sundsvall började redan i mitten på 90-talet. Då utlystes en internationell arkitekttävling och 47 förslag på hur bron skulle se ut kom in. Det vinnande bidraget kom från den så kallade Kram-gruppen, en dansk grupp där flera företag ingår.

I maj år 2011 startade de geotekniska undersökningarna i Sundsvallsfjärden och under hösten samma år påbörjades pålningsarbetet.

E4 genom Sundsvall har varit tungt belastad, cirka 40 000 fordon passerar per dygn och många lastbilar passerar med farligt gods. I och med den nya sträkningen försvinner de 12 rödljusanläggningarna inne i Sundsvall.

– Det blir både miljövinster- och tidsvinster när korsningarna försvinner, säger Magnus Lundberg, projektchef för E4 Sundsvall-projektet.

Sundsvallsbron är en del i 20 kilometer ny väg som har byggts mellan Myre och Skönsmon.  Trafikverket uppger att den nya sträckan skapar en tidsvinst på cirka 20 minuter.

– Men det beror på vilken tid på dagen man åker, i högtrafik (morgon och eftermiddag) räknar vi med att man tjänar 20 minuter på hela sträckan och 10 minuter bara på bron.

Magnus Lundberg menar att bron är smycket i hela E4-projektet med fantastisk utsikt över Sundsvall, men han varnar samtidigt bilister.

– Det finns en risk för att folk stannar och tittar på utsikten, det är en säkerhetsrisk.

I eftermiddag klockan 16:15 startar invigningen. Klockan 17:00 kommer kung Carl Gustaf att inviga bron tillsammans med Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm och infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Många nyfikna bilister kommer att vara i området och Trafikverket och polisen varnar för kö och Magnus Lundberg förklarar att man inte får stå och vänta på motorvägen på att bron ska öppnas.

– Bilisterna måste vänta på en annan plats, typ en parkering. Polis kommer finnas ute för att se till att stoppförbudet efterlevs.

De första dagarna kommer hastigheten vara 80 km/timmen på bron.

– Vi vill att trafikanterna ska lära sig de nya trafikplatserna och hinna läsa skyltarna, säger Magnus Lundberg. Efter några dagar kommer hastigheten att höjas till 110 km/timmen.

Med start den första februari kommer en broavgift tas ut för att köra över bron. Avgiften gäller för personbilar, lastbilar och bussar som väger mindre än 14 ton. 20 kronor för en lastbil och 9 kronor för en personbil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".