Så kom bilderna till

Fotografen Helene Schmitz har tagit de vackra bilderna till Linnéårets officiella bok om jubilaren, en bok som hon också själv tog initiativ till. Här berättar hon om hur bilderna och boken kom till.

– Jag fick idén att göra en bok om Linnés sexualsystem därför att jag kom i kontakt med Linnés idéer när jag jobbade med min förra bok blow up. Jag hade med Erhets plansch i min förra bok mest som en illustration. Men så började jag fundera över den. Jag letade efter illustrationer eller fotografier som belyser hur Linné tänkte när han skapade sitt system. Men jag hittade ingenting. Det var då jag fick idén att göra en bok som med fotografier beskriver hur Linné gick till väga när han närsynt studerade blommorna för att för sin samtid förklara att också växterna reproducerar sig sexuellt.

Hur är bilderna gjorda?

– Jag har fotograferat med storformat, 4”5” på negativ. Jag har använt ett svart tyg som bakgrund när jag fotograferat. Ljuset är dagsljus blandat med ringblixt. Jag har scannat in negativen själv och bildbehandlat dem.

Har du någon favorit bland blommorna du fotograferat?

– Min favoritblomma är Erythrinan som är på omslaget till boken. Det är därför den bilden är på framsidan.