Maj-Lis Pettersson: "Han såg allt och var intresserad av allt"

Vetenskapsradions egen trädgårdsexpert Maj-Lis Pettersson imponeras djupt av att Linné hann ge namn åt så många arter och av hans detaljerade resebeskrivningar. Själv ska hon också hinna med en hel del på själva jubileumsdagen. Maj-Lis Pettersson svarar här på Linnéportalens enkät.

Vad var det i Linnés personlighet som gjorde honom så speciell?

– Att han såg allt och var intresserad av allt; han såg helheten. Det är en udda företeelse i dagens samhälle.

Vad var i dina ögon det främsta han uträttade, och varför var det så märkvärdigt?

– Det främsta för mig var att han ordnade växterna enligt det s.k. binära systemet, vilket innebär att växterna alltid har ett släkt- och artnamn på latin. Det är ett internationellt system som innebär att vi kan konversera om och handla med växter på ett lätt sätt med människor från hela världen. Det är ju verkligen fantastiskt att ha skapat och utvecklat ett så genialt system som nu har varit gällande i flera hundra år.

Vad är det viktigaste arvet han lämnat efter sig idag?

– Det binära namnsystemet. 

Vad tror du han skulle gjort om han hade fötts idag?

– Denne man av ordning skulle antagligen ha arbetat med att förfina systematiken, men då skulle han nog bli tvungen att starkt specialisera sig. Dessutom skulle han ha jobbat mycket aktivt med att införa mer tid för naturvetenskap under barnens hela skoltid.

Finns det någon risk att vi överskattar hans betydelse i samband med jubileet?

– Nej. Det är bara att hoppas att den unga generationen härmed kommer att lära sig lite om Linné. Det är inte fel att uppskatta en person som har betytt så mycket inte bara för Sverige utan för hela världen och då tänker jag främst på hans fantastiska systematiska arbeten.

Hur firar du jubiléet?

– Det blir en hektisk dag den 23 maj. Jag börjar på förmiddagen genom att svara på frågor från Radio Upplands lyssnare i mitt veckoprogram. Det går en dag i veckan och passande nog sänds det i år på onsdagar. Vi sänder programmet från Stadsträdgården i Uppsala, som är extra blomstersmyckad i år. Sedan blir det ”Tulpanfestival till Blomsterkungens ära” just i Stadsträdgården, dit jag är inviterad till ”Guidad visning bland tuffa tulpaner och blyga violer”, picknick i parken och dop av den nya tulpansorten ’Carl Linnaeus’. Kl. 18 är det dags för ”Linnés födelsedagsfest ”, middagsbuffé i Linnés anda i Barockträdgården i Uppsala botaniska trädgård. Där får jag inte stanna särskilt länge eftersom jag kl. 19 skall hålla en föreläsning om ”Den goda ekologiska maten - effekten av att odla miljövänligt” inför Konsumentföreningen Svea här i Uppsala.

Något du vill tillägga kring Linné och jubiléet?

– Jag har blivit djupt imponerad av Linné i samband med sökandet efter Linnécitat och andra uppgifter som jag behövt till olika Linnéarrangemang som jag är involverad i på Sveriges lantbruksuniversitet och Sveriges Radio. Särskilt imponerad är jag över att han hann namnge så många växter, djur m.m. och hans detaljerade uppgifter av allt han såg under sina olika resor i Sverige.

Enkät: Björn Gunér