Karin Berglund: "Han tittade en linnéa i ögat och såg sig själv"

Skarpögd som ett lodjur, skrytsam och sårbar, temperamentsfull som en konstnär och skönlitterärt begåvad. Den sammansatta människan Linné fångar Karin Berglund, som själv är både journalist, författare och fotograf. Som trädgårdsmänniska kan hon titta en blomma i ansiktet och känna igen en del av sig själv, en känsla som Linné skulle ha förstått säger hon. För honom var det ingen större skillnad mellan en växt och ett djur. Karin Berglund svarar här på Linnéportalens enkät.  

Vad var det i Linnés personlighet som gjorde honom så speciell?

– Att han var en så sammansatt människa. Den stora ordnaren som gjorde tabeller och listor av allt, iakttagaren som såg allt med ögon som ett lodjur, skrytsam, fåfäng och övertygad om sin egen storhet men samtidigt ömtålig och sårbar. Ett enda ifrågasättande ord och han hulkade ihop som vem som helst av oss andra och ville inte skriva ett enda ord till och då skulle världen få se vad de gått miste om. Samtidigt hade han temperament som en konstnär, en älskare, en poet som med förtjust och barnslig förundran betraktade och beskrev Guds underbara skapelse. Den sidan gjorde honom till en av de stora skönlitterära författarna i den svenska litteraturhistorien.

Vad var i dina ögon det främsta han uträttade, och varför var det så märkvärdigt?

– Hans Species plantarum, Växternas arter, anses vara botanikens viktigaste text genom tiderna. Den delen av hans vetenskap som fortfarande lever är den binära nomenklaturen, tvånamnssystemet som gör att vitsippan heter Anemone nemorosa och inte som tidigare ”sippa med spetsiga frön, inskurna småblad och enblommig stjälk” fast på latin. Han skapade ett internationellt gångbart språk för att benämna en växt.

Vad är det viktigaste arvet han lämnat efter sig till idag?

– Det har sagts om Linné att lärare som han skulle kunna rädda världen. Han älskade sina elever och sitt ämne och de älskade honom. Han fick dem att hänföras över själva livet - och det är kanske en nödvändig känsla om man skall kunna göra något åt vår hotade värld. (Samtidigt var han förstås som en överstepräst i en sekt. Han förväntade sig av sina bästa elever att de skulle föra ut hans lära i världen som sannskyldiga apostlar.)

Vad tror du han skulle gjort om han hade fötts idag?

– Med förtjusning skulle han säkert varit en av de främsta i arbetet med att åter möblera om i botaniken. Äntligen finns ju redskap för att skapa det naturliga system han hela sitt liv var på jakt efter. Han kunde också vara en internationell och karismatisk ledare i miljörörelsen och livsstilsdebatten.

Finns det någon risk att vi överskattar hans betydelse i samband med jubileet?

– Svårt att svara på. Vet inte.

Hur firar du jubileet?

– Gräver i min trädgård och tänker på alla fingeravtryck av Linné som finns där. Nästan alla mina växter hanterade han på ett eller annat sätt för mer än tvåhundrafemtio år sedan. Om inte annat gav han dem deras vetenskapliga namn. Det är som om han vinkade till mig genom århundradena.

Något du vill tillägga kring Linné och jubiléet? Vad har Linné betytt för dig personligen?

– Som trädgårdsmänniska kan man titta en blomma i ansiktet och känna igen en del av sig själv. Linné skulle ha förstått en sådan känsla. För honom var det ingen större skillnad mellan en växt och ett djur. Växten är ett upp- och nervänt djur, skrev han och människan är ju också ett djur. Också för honom handlade botaniken delvis om identifikation. Han tittade en linnéa i ögat och såg sig själv. Det är ett förhållningssätt som jag gillar.

Enkät: Björn Gunér