P1 idag: om modern systematisering

Dagens botaniker bryr sig inte om Linnés sätt att klassificera växterna efter ståndare och pistiller, hans olika beskrivningar av ”män och kvinnor i brudkammaren”. Idag är det DNA-analyser som är det viktigaste, men inte utan studier av hur växterna ser ut. Hör Vetandets Värld om modern systematisering fredag kl 12.10 och 23.07 i P1.

Den lilla återstod av Linnés samlingar som inte hamnade i London finns i ett låst plåtskåp på Naturhistoriska riksmuseet, men har mest ett historiskt värde. Dagens botaniker bryr sig inte om Linnés sätt att klassificera växterna efter ståndare och pistiller, hans olika beskrivningar av ”män och kvinnor i brudkammaren”. Idag är det DNA-analyser som är det viktigaste, men inte utan studier av hur växterna ser ut. Botanisten Ulf Swenson berättar om hur det går till att hitta och klassificera nya arter idag, och av forskarna Per Ericson och Mari Källersjö får vi höra om det stora internationella projektet ”Livets streckkod” (BOLD) som vill ge varje levande organism en egen ”DNA-streckkod”. Hör Lena Nordlunds program, ”Långt ifrån Linnés brudkammare - om systematisering idag”, P1 kl 12.10 och 23.07.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".