P3 Stars sexexpert Sandra Dahlén.

Sandra Dahlén

Så vem är egentligen Sandra Dahlén?
Jag är 35 år och bor i Stockholm med sambo och katten Ziggy Stardust (som var med och mjauade i P3 Star för flera år sen när ni var och gjorde ett hemma hos-reportage hos mig) och frilansar som informatör inom sexualupplysnings- och jämstäldhetsfrågor

Hur började du jobba med det?
Det var inte alls planerat att jag skulle jobba med såna här frågor, jag behövde sommarjobb när jag pluggade stadsvetenskap. RFSU behövde folk som delade ut kondomer i parker och på klubbar jag tyckte att det verkade vara ett soft sommarjobb. Alla som skulle jobba med det här var tvungna att gå en utbildning för att bli sexualupplysare och jag tyckte att det verkade onödigt och att jag egentligen inte hade tid, men efter 10 minuter fattade jag att det inte bara handlade om att dela ut kondomer. Jag fattade att sexualupplysning är ett stort och viktigt ämne och som är kopplat till politik, makt och rättigheter förutom kropp och identitet. Sedan började jag jobba extra som sexualupplysare i skolor och på den vägen är det.

Vad är det vanligaste som folk undrar över?
Jag har ingen statistik så jag kan tyvärr inte säga en specifik fråga. Folk undrar mycket om relationer, att flirta och att ta kontakt. Många frågor kring könsorgan, till exempel graviditet, oregelbunden mens och om förhudar. Sen får jag också många konkreta sexfrågor, alltså om orgasmer, sextips, onani och sånt.

Vilka frågor tycker du är roligast att jobba med?
Jag vet att det låter torrt, men det jag tycker är roligast är att jobba med frågor som har med sexualsyn att göra. Vad tycker folk är normalt och onormalt och hur det påverkar människors liv, sånt tycker jag är viktigt. Att öppna upp hur man ser på sex kan påverka hur man ser på sig själv och på andra och på jämställdhet.

Hur började du jobba på P3 Star?
Jag jobbade som frågesvarare i programmet Tiger som gick på SVT för några år sen och det var väl någon på P3 Star som hade sett mig där antar jag, men P3 Star kontaktade mig och frågade om jag ville vara med. Det här var när Anton berg var programledare så det är ganska många år sedan. Sen dess har programmet fått nya programledare och förändrats med tiden men jag har fått vara kvar. Det är jättekul att jobba med P3 Star eftersom det är seriöst och bra och tar unga människors liv på allvar och jag gillar det verkligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista