1 av 2
Foto Magnus Hjalmarsson Neideman/SVD/Scanpix
2 av 2
Johnny Lindqvist, expert på ungdomskommunikation
Nätmobbning

”Det viktigaste av allt är att säga ifrån”

Om du blivit mobbad någon gång, vet du vart du ska vända dig? Eller så kanske du mobbar själv och behöver hjälp för att kunna sluta?

Här har vi samlat ungdomskommunikationsexperten Johnny Lindqvists bästa råd och länkar.

  • Första rådet för dig som blivit mobbad är att anmäla på sidan där det händer. Då kan de ta bort det och kanske spärra personen från att skriva mer elaka saker.
  • Det viktigaste är att säga ifrån på något sätt.
  • Berätta för kompisar och vuxna vad du varit med om. Det känns ofta som att man är ensam och att det är ens eget fel, men man är inte ensam.
  • Leta upp olika nätmobbingforum, där kan du hitta andra och ni kan hjälpa varandra.
  • Om det är ett mail du fått så bör du spara det bland annat för att Polisen ska kunna spåra avsändaren om du väljer att anmäla.
  • En polisanmälan kan kännas som ett jättestort steg, och om du bestämmer dig för att göra en polisanmälan så ska du alltid ta hjälp av en vuxen som kan vara med dig som stöd.

Om man är den som mobbar, hur kommer man ur det?

  • Det kan vara skamligt att erkänna att man nätmobbar. Det är samma beroende som på skolgården, en människa som mår bra trycker inte ner andra.
  • Om man känner skuldkänslor är det viktigast att man vågar berätta för nån, då är det lättare att sluta. Prova att snacka med dina kompisar eller hitta ett bra nätforum eller kanske BRIS-chatten, där du kan vara anonym. Då kan du få råd, stöd och hjälp att lägga om ditt beteende.

Till BRIS-chatten kan alla som är under 18 år skriva. Det kan handla om vad som helst. Du är alltid anonym och får en personlig kontakt med en vuxen.

Killfrågor.se är en sajt där du som är eller känner dig som kille kan prata om allt.

Till Tjejjouren kan du vända dig för att snacka med andra tjejer som lyssnar utan att döma, predika eller ställa diagnoser.

Polisens hemsida kan du läsa mer om hur en polisanmälan går till och också hitta formulär för att göra din anmälan online.

Johnny Lindqvist

32 år. Expert på ungdomskommunikation på Kommunikationsbyrån Dist, bloggar på Surfalugnt.se och försöker få vuxna att bli bättre och mer närvarande för barn på nätet.

Har du någonsin blivit nätmobbad själv?
Njae, det beror ju på hur man definierar mobbing. Jag skulle väl inte påstå att jag blivit mobbad men visst har folk sagt jobbiga grejer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".