Vetenskapsradion Språket: Skattemyndighet på romani och meänkieli på skolgården

P1 tisdag 23 oktober kl 13.20, samt 24/10 kl 19.03 och 28/10 kl 18.00.

Två av Sveriges officiella minoritetsspråk, meänkieli, ellertornedalsfinska, och romani har i dagarna sett ett par viktiga böckerna lämna tryckpressarna.

Den allra första skolboken på meänkieli har kommit ut, på initiativ av Pajala kommun i Tornedalen. Linnea Nylund är lärare i Korpilombolo och en av författarna till boken. Hon säger att det är sällsynt att barnen talar meänkieli på skolgården, även om det är föräldragenerationens modersmål. Det är först när ungdomarna kommer ut i arbetslivet som demärker att de behöver språket.

Romani talas av ungefär 40 000 svenskar. Nu har det förstasvensk-romska lexikonet kommit ut. Författare är Baki Hasan, romsk språkvårdare på Språkrådet. Ordboken rymmer över 28 000 ord som översatts till arli-varianten av romani. Baki Hasan har själv fått bilda nya ord för moderna företeelser, som skattemyndighet, fritidshem, lussekatt och luftförorening.

Professor Lars-Gunnar Andersson besvarar lyssnarfrågor. Programledare: Anna Lena Ringarp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".