Kulturradion Bildrutan: om Otto G Carlsund och Olle Baertling

P1 onsdag 24 oktober kl 14.03 samt 25/10 kl 18.15

I Stockholm kan man just nu uppleva två fantastiska modernistiska rum. Dels skulpturhallen på Liljevalchs, där man på utställningen om Otto G Carlsund målat upp den legendariska väggmålningen ”Rapid” som Carlsund gjorde till Stockholmsutställningen 1930 - en geometrisk soluppgång mot framtiden som tar andan ur en med sin konkretistiska energi.

Samma visuella kraft återfinns i stora utställningssalen på Moderna Museet, med höstens dragplåster ”Olle Baertling - en modern klassiker”. Olle Baertling föddes 1911 och skapade helt självlärd sina hårt vinklade färgfält som blev själva sinnebilden för den moderna konstens totala abstraktion.

Mats Arvidsson och Karsten Thurfjell har besökt de båda utställningarna och rotat fram Carlsunds och Baertlings röster ur arkivet, samt ett samtal mellan konstprofessorerna Teddy Brunius och Oscar Reutersvärd om deras samarbete med Otto G Carlsund på 1940- och 50-talet.

Programledare: Karsten Thurfjell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".