1 av 2
Anders Klintevall - Foto: Mia Carlsson//SR
2 av 2
Jonas Westman - Foto: Johan Ljungsröm//SR

SR Musik - ny samlad musikredaktion tar form

Tre gruppchefer har idag utsetts i Sveriges Radios nya samlade musikredaktion SR Musik. Med detta tar redaktionen än tydligare form.

SR Musik blir en ny gemensam musikredaktion - över genregränserna - som samlar företagets musikkompetens och specialkunskaper. I den nya redaktionen ska nära samarbete fördjupa och bredda kunskaperna och ge korsbefruktningar inom det för SR och publiken så betydelsefulla och mångskiftande musikområdet.

- Radion är en fantastisk förmedlare av musik och för mängder av lyssnare är just musiken själva grunden för radiolyssnandet, säger Anna-Karin Larsson, chef för SR Musik. Jag vet att dessa personer, med sina gedigna kunskaper och erfarenheter, kommer att utveckla den nya redaktionen SR Musik. Så att SR ger det allra bästa från alla genrer till många olika lyssnargrupper i FM och på webben. Och så att vi står för den främsta journalistiken och granskning av en musikvärld och musikindustri som påverkar oss alla.

Här presenteras de nya cheferna:

Gruppchef Musikläggning: Jonas Westman
Jonas Westman har varit gruppchef och arbetsledare för musikredaktörerna i P3 sedan 2000 och även för genreprogrammen sedan 2002. Han började på SR 1990 som projektanställt alltiallo på legendariska programmet Klang och Kompani. Han fortsatte som musikredaktör på P3 Stockholm från 1993 och blev ansvarig för P3:s spellista 1995. Han har även läst statsvetenskap, idéhistoria och engelska på universitetet och journalistik på Poppius.

Gruppchef Livemusik: Michael Bergek
Michael Bergek har sedan årsskiftet varit samordnare för Produktionsteknik Sydväst. Dessförinnan var han teknisk chef i tretton år vid Sveriges Radio Göteborg och tidigare teknisk chef för Riksradion i Göteborg i nära fyra år. Han anställdes vid Sveriges Radio i Stockholm redan 1970 som överspelningstekniker och arbetade därefter som ljudtekniker och sedan musiktekniker vid SR i Göteborg. 1982 spelade han in den första CD:n i Nordeuropa och har därefter ett 100-tal skivinspelningar bakom sig. Michael Bergek har även deltagit i och lett ett flertal stora projekt inom Sveriges Radio.

Gruppchef Program: Anders Klintevall
Anders Klintevall har sedan början av 90-talet arbetat på Musikradion då han var med och startade programmet Delta och det egna klassiska skivnyhetsprogrammet Laserlådan. Från 1993 var han projektledare för P2 Stockholm och startade en lång rad program som exempelvis Morgonklassiskt, Adagio och Kalejdoskop, och han har även lett flera andra stora projekt som dygnetruntkanalen SR Mozart under jubileumsåret 2006. Han har också under flera år varit ordförande i SR:s musikråd. Anders Klintevall är journalistutbildad och före tiden på SR har han bland annat varit frilans, musikrecensent, programledare i TV. Under flera år var han även en i På Håret-gänget.

Den nya redaktionen SR Musik kommer att bestå av ett 50-tal medarbetare i Stockholm (P2 Musik, musikdelen av redaktionerna P3 Stockholm och P4 Riks) och till den knyts musikredaktörer/-producenter på de lokala kanalerna.


Pressbilder
Jonas Westman
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/306716_1334_2000.jpg
Foto: Johan Ljungström/SR

Anders Klintevall
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/306713_1040_1331.jpg
Foto: Mia Carlsson/SR

För mer information, vänligen kontakta:
Anna-Karin Larsson, chef SR Musik
070-245 30 03

I Sveriges Radio utgör musiken nästan hälften av allt som sänds: pop, rock, dansmusik, klassiskt, jazz, opera och folkmusik - från Sverige och hela världen.
Här finns också musikjournalistiken som tar publiken med bakom scener, in i loger och till möten med de bästa artisterna och musikerna i intervjuer och samtal.
I SR hörs musiken som efterfrågas av många. Vi erbjuder även musik för många olika specialintressen.
Musiktraditionerna bevaras, men lika viktigt är att hela tiden vara en självklar arena för ny musik. Och i P2 kan publiken - varhelst man bor i landet - lyssna på konserter med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista