Upprop för Dawit Isaak

Det är sex år sedan journalisten Dawit Isaak fängslades och det finns i dag inte minsta tecken på att han kommer att ställas inför rätta eller friges. Det är oerhört viktigt att vi markerar mot det hot mot yttrandefriheten som hans frihetsberövande symboliserar. Därför ställer sig vd:ar och programdirektörer bakom dagens upprop till regeringen att engagera sig i Isaaks fall.

I dag, på journalisten Dawit Isaaks födelsedag, publicerar ett trettiotal svenska chefredaktörer ett upprop till statsminister Fredrik Reinfeldt att med full kraft och stort engagemang visa på handlingskraft och övertyga alla om att svensk regering gör allt för att Dawit Isaak ska friges. Isaak ska inte behöva tillbringa ytterligare ett år i fängelse utan formell anklagelse eller minsta tecken på rättegång.

Vd:ar och programdirektörer på TV4, Sveriges Television, Sveriges Radio, TV3/TV6 och Kanal 5 stödjer detta viktiga upprop som ytterst handlar om förutsättningarna att bedriva journalistisk verksamhet. Det handlar givetvis också om att med full styrka värna om yttrandefriheten. Så länge som Dawit Isaak sitter fängslad utan att vara anklagad för något brott är också yttrandefriheten beskuren och hotad.

Vi vill även, lika kraftfullt som våra kolleger, understryka hur viktigt det är att regeringen entydigt visar att ett svensk medborgarskap är lika mycket värt oavsett var i världen medborgaren är född. Om detta får det inte finnas minsta tvivel.

Jan Scherman, vd TV4
Göran Ellung, programdirektör TV4
Åsa Sjöberg, programdirektör TV4
Eva Hamilton, vd Sveriges Television
Jan Axelsson, programdirektör Sveriges Television
Annie Wegelius, programdirektör Sveriges Television
Kerstin Brunnberg, vd Sveriges Radio
Cilla Benkö, bitr. programdirektör Sveriges Radio
Björn Löfdahl, programdirektör Sveriges Radio
Hanna Stjärne, programdirektör Sveriges Radio
Hasse Breitholtz, vd TV3/TV6
Anders Knave, programdirektör TV3/ TV6
Jonas Sjögren, vd Kanal 5
Lars Beckung, programchef Kanal 5

För mer information kontakta respektive kanals presstjänst.
SR: Mikael Nilsson, tel: 070-560 40 41.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".