1 av 3
Kerstin Meyer, Ingmar Bergman, Ragnar Ulfung - Rucklarens väg. Foto: Enar Merkel Rydberg
2 av 3
Ingmar Bergman och Maria Bonnevie - Pelikanen. Foto: SR
3 av 3
Ingmar Bergman, Marie Nyreröd - Foto: Håkan Sjöquist

Allhelgonahelg med "Radio Bergman" - 24 timmar Ingmar Bergman i SR

Lördag 3 november presenterar Sveriges Radio ett helt dygn om och med Ingmar Bergman: ”Radio Bergman - Ingmar i ord och ton”. Sändningen pågår kl 13.30 lördag 3 november till kl 13.30 söndag 4 november i P1, P2 och webbkanalen SR Minnen.

- Bergman väcker känslor, starka känslor. Han är monstret i folkhemmet och konstnärsgeniet med gloria. Kolerisk demonregisör och folkkär fårögubbe. Brutal. Skygg. Han gav svenskarna och världen en serie bilder av själen. Nu ger Sveriges Radio en svit bilder av Bergman, i sin krets av vänner och dämoner, säger Magnus Florin, författare och dramaturg, verksam vid Radioteatern, och den som ledsagar lyssnarna under de 24 timmarna med ”Radio Bergman”.

Magnus Florin samtalar under sändningen om Bergman med bland andra Mikael Timm, Erland Josephson, Björn Granath, Elin Klinga, Gunnel Lindblom och Leif Zern.

Temasändningen ”Radio Bergman - Ingmar i ord och ton” bjuder på den legendariska inspelningen av operan ”Rucklarens väg” och radioteateruppsättningen ”Pelikanen” från 2003 där Strindbergs pjäs sammanfogats med författarens efterlämnade fragment Dödens ö. I ”Radio Bergman” hörs också Ingmar Bergmans uppskattade Sommarprogram om musiken från 2004. Unikt dokumentärt material får lyssnarna ta del av i ”Bergman om Hamlet”, ett program om Bergmans uppsättning av Hamlet på Dramaten 1986. Dessutom blir det nyskrivet från Radioteatern, ”Privat film” av Alexander Ahndoril. I SR International hörs flera program om Ingmar Bergman på olika språk, däribland ett aldrig tidigare sänt program på vitryska om Bergmans betydelse för den fria tanken under sovjettiden.

Sändningen startar i P1 kl 13.30 med radioteater, samtal och intervjuer. Den går sedan över till grannkanalen P2 kl 17.45 för opera och program om Bergman-musik, för att sedan avslutas i webbkanalen SR Minnen kl 04.00 med pjäser och program ur arkivet. Hela sändningen kan förutom i respektive kanal även höras i en specialkanal i webbradion på sr.se och i mobilen. De flesta av programmen kommer även att finnas för lyssning på webben i 30 dagar efter att de sänts.
Information om program och sändningstider, liksom extramaterial finns på temasidan ”Radio Bergman - Ingmar i ord och ton”: sverigesradio.se/bergman   

Pressbilder:

Ingmar Bergman, Kerstin Meyer och Ragnar Ulfung - Rucklarens väg. Foto: Enar Merkel Rydberg/Kungliga Operan.
sverigesradio.se/press/bildmapp/306756_130_170.jpg  

Ingmar Bergman och Marie Bonnevie under inspelningen av Pelikanen. Foto: SR.
sverigesradio.se/press/bildmapp/305048_130_170.jpg  

Ingmar Bergman och Marie Nyreröd. Foto: Håkan Sjöquist.
sverigesradio.se/press/bildmapp/306872_130_170.jpg
 
Vid frågor vänligen kontakta:

Lotta Kjellin, projektledare
Tfn 0703-847150, lotta.kjellin@sr.se

Karolina Gerdin, pressinformatör P1
Tfn 0702-356737, karolina.gerdin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".