Katarina Hahr testar den offentliga miljön i Barcelona. Foto: Cecilia Blomberg/SR

Kulturradion Snittet. Design för alla.

P1 onsdag 21 maj kl 14.03 samt 22/5 kl. 18.15

Barcelona är den storstad i Europa som kommit längst med att bygga om gatumiljö, tunnelbanesystem och offentliga byggnader så att alla kan ta sig fram på egen hand. Oavsett om man går, åker rullstol eller har nedsatt synförmåga.

Design for all – Design för alla – kallas projektet för. Och ansvarig bakom är Francesc Aragall. Han var från början koreograf och ergonom och hade tidigt ett eget engagemang för att skapa ett demokratiskt offentligt rum där alla kan ta sig fram på lika villkor. Cecilia Blomberg och Katarina Hahr har träffat honom och testat den offentliga miljön i Barcelona.

Dessutom görs nedslag här i Sverige: Hur tänker man kring de här frågorna på Arkitekthögskolan i Stockholm när nya arkitekter formas in i arbetet? Och hur tänker arkitekter när de ritar nya offentliga byggnader? Är så kallad handikappanpassning ett nödvändigt ont i byggnormen eller ser också svenska arkitekter en kreativ utmaning i att tänka nytt kring tillgänglighet för alla?

Programmet ingår i ”Välviljans apartheid” – en temavecka om mänskliga rättigheter och funktionsnedsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".