Stil: Paris, modets mesta stad - del 1

P1 fredag 23 maj kl 10.03

Bienvenue á Paris! Denna vecka (och nästa vecka också) befinner sig Stil i Paris för att på plats ta reda på varför Frankrikes huvudstad kommit att bli modets mesta stad. Varför förknippas just Paris med
mode?

Beror det på Charles Fredrick Worth, som var först med att inse att mode är så mycket mer än bara kläder då han slog upp dörrarna till sitt modehus 1858 i Paris? Något som han för övrigt gjorde i samarbete med en svensk affärsman vid namn Otto Gustav Bobergh.
Eller måste man söka sig ännu längre bak i historien för att finna svaret?

Stil träffar Anne Valèrie Hash som förra året valdes in som ny medlem in ibland skaparna av haute couture, en form av mode som under många år har ansetts som utdöende. Men kanske är det precis tvärtom.

Dessutom besöker Stil Fondation Pierre Bergé et Yves Saint Laurent, och får reda på vikten av att arkivera plagg skapade av Yves Saint Laurent. Det handlar också om hängivna samlare av skräddade plagg från förr.

Veckans gäst är modeskaparen Marcel Marongiu, född i Paris men uppväxt i Sverige, som idag är nybliven chefsdesigner på modehuset Guy Laroche efter att under många år gjort framgångsrik karriär under eget namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista