Publicerat: Eko-inslaget som försvann - men sändes efter ett år

P1 lördag 24 maj kl 15.35 samt 25/5 kl 12.00

Censurerade Ekots producent reportern Jan Mosander för att inte störa SR:s samarbete med biståndsorganet Sida?

Ett kapitel i Jan Mosanders aktuella bok ”Pengarna som försvann”, handlar om Ekoinslaget där Mosander ifrågasätter ”Biståndet till rika Ryssland”. Men inslaget sändes aldrig, trots att ledning och kvällsproducent tyckte det var bra.

Ett år senare lyckades Mosander däremot få in ungefär samma inslag i Ekot. Men då via en rapport från Världsekonomiskt forum i Davos.

Publicerat frågar tidigare Ekochefen Staffan Sonning hur det kunde bli på detta viset. Kanske berodde det på att det var den tredje i raden av producenter som hade att bedöma inslaget? Kanske denne inte var lika känslig för kritik mot Sida? Eller finns det andra förklaringar?

I ett annat kapitel, ”Att sitta på två stolar”, tar Mosander just upp Sveriges Radios nära koppling till biståndsorganet Sida, som SR samtidigt ska granska kritiskt. Kopplingen består i att flera av Sveriges Radios medarbetare sedan många år håller kurser i radiojournalistik i utvecklingsländer. Ett mycket eftertraktat och välbetalt uppdrag för några SR-anställda. Och det är Sida som bekostar utbildningen.

Hör Jan Mosander om inslaget som försvann. Och Staffan Sonning, som numera bland annat just utreder hur Sveriges Radios biståndsarbete ska organiseras i framtiden.

Programledare: Åke Pettersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista