P2 Live opera: "Kungen av Ys" av Édouard Lalo

P2 lördag 24 maj kl 19.15

P2 sänder Édouard Lalos opera ”Kungen av Ys”, en fransk pärla som sällan ges tillfälle att höra. Denna föreställning spelades in på Capitoleteatern i Toulouse förra året. Historien bygger på en bretonsk legend om ett översvämmat kungarike. Musiken bär spår av både bretonsk folkmusik och Wagner.

I centrum av handlingen står systrarna Margared och Rozenn, döttrar till Kungen av Ys. Systrarna är förälskade i samme man – krigaren Mylio. Kungen har dock lovat bort den sköna Margared till Prins Karnac för att undvika ett blodigt krig. Men Margared slits mellan pliktkänslan gentemot fadern och kungariket, och sin kärlek till Mylio. Då det visar sig att krigaren Mylio endast har ögon för hennes syster Rozenn bestämmer sig Margared för att hämnas, vilket får katastrofala konsekvenser för kungariket.

Vi hör Capitoleorkestern och Capitolekören under ledning av Yves Abel. De två stora kvinnliga rollerna görs av Sophie Koch (Margared) och Inva Mula (Rozenn).

Bildtext: Sopranen Inva Mula gör rollen som Rozenn i ”Kungen av Ys”. Foto: CAMI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".