Vetenskapsradion Forum: Därför misslyckas grupparbetet

Måndag 26 maj 13.20 samt 27/5 kl 19.03 och 1/6 kl 19.35

Skolans vårtermin löper mot sitt slut och många elever ska nu redovisa resultaten av sina grupparbeten. Trots att grupparbeten är en populär arbetsform så är det ovanligt att de blir särskilt framgångsrika.

Forskaren Karin Forslund Frykedal vid Linköpings universitet säger att elever som ska grupparbeta i stället ofta delar upp uppgiften emellan sig och sedan sätter samman resultatet på slutet, och några direkta samarbeten handlar det alltså sällan om. I programmet tipsar hon om hur man bör göra för att lyckas med grupparbeten.

Det händer alldeles för lite nytt inom den litteraturvetenskapliga forskningen enligt en ny avhandling i litteraturvetenskap. Svenska litteraturvetare forskar fortfarande mest på svenska, moderna, manliga författare, medan nästan ingen forskar om till exempel populärlitteratur. Det säger Hanne-Lore Andersson som också berättar om vad det här får för konsekvenser för vår litteraturhistoria.

Dessutom fortsätter serien om svenska deckare på film och TV, och idag berättar filmvetaren Daniel Brodén om hur synen på brottslingarna har förändrats genom historien.

Programledare: Urban Björstadius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista