Kulturradion Snittet: Älska, samla, visa - om konst i privat regi

P1 onsdag 28 maj kl 14.03 samt 29/5 kl 18.15

Samling Saltarvet i Fiskebäckskil är ett exempel på hur kärleken till bildkonsten i kombination med stora pengar kan leda till privata konsthallar, något som blivit allt vanligare i Sverige under senare år.

-Vi gör detta för vi behöver det själva, säger Lars Nilsson, en av tre bröder bakom Saltarvet som har en permanent utställning med några av Sveriges mest framstående konstnärer, t ex Ernst Billgren, Lena Cronqvist och Dan Wolgers.

I Stockholm finns Bonniers Konsthall och Magasin 3, i Göteborg finns Vasa konsthall och i Borås öppnade nyligen en fotokonsthall i Abecita Corsettfabriks gamla lokaler. I byggnaden finns även en stor grafisk konstsamling m bl a Louise Bourgouis, Andy Warhol, Robert Rauschenberg och David Hockney som Bengt och Berit Swegmark samlat ihop under mer än 40 års tid. Paret Swegmark var även med bland donatorerna till den omtalade Pinocchiostatyn som invigdes i Borås nyligen.

I Snittet berättar de för Mia Gerdin hur deras konstintresse vuxit fram och hur dom ser på sitt samlande. Birgitta Flensburg, chef på Göteborgs Konstmuseum och Emma Stenström, forskare på Handelshögskolan i Stockholm, ger sina synpunkter på konst i privat regi – det kanske inte är ett så nytt fenomen som man kan tro.

Ett program av Mia Gerdin

Bildtext: Kulturradion Snittet: Lars Nilsson på Saltarvet framför Lena Cronqvists målning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista