P2 Live klassiskt: Förklädd gud med Helsingborgs Symfoniorkester

P2 torsdag 29 maj kl 19.30

Helsingborgs Symfoniorkester under ledning av Andrew Manze är en av Skandinaviens mest nyskapande symfoniorkestrar, vilket bland annat visar sig i okonventionella repertoarval. I denna direktsända konsert från Berwaldhallen hör vi dock ett av den svenska musikens mest älskade verk: Lars-Erik Larssons Förklädd gud från 1940.

Verket komponerades då Larsson arbetade som tonsättare och dirigent vid dåvarande Radiotjänst. Den lyriska sviten är romantiskt orienterad och har en text som kommer från Hjalmar Gullbergs diktsamling ”Kärlek i det tjugonde seklet”.  Verket skrevs med radiopubliken i åtanke, och det under en epok då radiosändningarna vände sig till en mycket bred publik vilket inbjöd till ett brett tilltal.

Konserten rymmer även verka av Rolf Martinsson och Johannes Brahms. Solister är Ida Falk Winland, sopran och Joa Helgesson, baryton. Recitatör är Stina Ekblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista