"Måla mig en värld…" Om 1800-talsmusikern Johan Lindegren

P2 söndag 1 juni kl 14.00 och tisdag 3/6 kl 12.30

Tonsättaren och musikern Johan Lindegren gick ur tiden för hundra år sedan. För sentida musikintresserade har han länge varit mest känd som Hugo Alfvéns mycket uppskattade lärare.

Det var åtskilliga som gick i Lindegrens hårda skola och lärde sig att bygga upp en flerstämmig musikalisk sats. Flera av eleverna blev som tonsättare mera berömda än Lindegren själv.

Lindegrens produktion är högst begränsad. Hur skulle han ha tid att komponera när han hade sex tjänster att sköta, brukade han säga. Men bland annat en stråkkvintett och en stor pianosonat fullbordade han. Det är betydande verk som finns inspelade på skiva. Men ytterligare en del finns att upptäcka!

Om personen Johan Lindegren är inte mycket känt. Christina Tobeck har grävt i arkiven för att lära känna denne begåvade och märklige musikpersonlighet med en arbetskapacitet utöver det vanliga.

I tre program tecknar Christina Tobeck ett porträtt av tonsättaren, sångaren i Operakören, kontrapunktläraren, skribenten, kantorn i Storkyrkan, koralforskaren och musikläraren Johan Lindegren. Programmen ger även inblickar i den tid, det musikliv och det Stockholm som Lindegren levde i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista