Skådespelardebut i Radioteatern: Lars Norén är Kurtz i Mörkrets hjärta

Sveriges mest uppburna dramatiker och regissör Lars Norén skådespelardebuterar i Radioteaterns uppsättning av Joseph Conrads klassiska roman Mörkrets hjärta.

När Reine Brynolfsson sagt ja till rollen som Marlow frågade regissören Magnus Berg vem han skulle vilja kämpa sig uppför hundratals mil på Kongofloden för att träffa. Reine tänkte en kort stund, och sen kom svaret självklart - Lars Norén!

Lars dramatik har följt mig genom mitt skådespelarliv, förklarar Reine Brynolfsson. En fantastisk resa med möten med roller och med mig själv. Brutalt närvarande och undflyende. För mig kändes det självklart att han skulle spela Kurtz. Regissören Magnus Berg instämmer - Kurtz är en av litteraturhistoriens mest fascinerande gestalter, man kan ju inte sätta vem som helst i den rollen.

Det är ju ingen slump att Coppola valde Marlon Brando som Kurtz i sin filmatisering Apocalypse Now. Lars Norén har den lyskraft som krävs. Och dessutom, vet jag nu, att han också är en väldigt bra skådespelare!

Den karismatiske och mytomspunne Kurtz levererar från sin handelsstation i 1890-talets Kongo mer elfenben än alla andra agenter tillsammans. Men nu ryktas att han blivit sjuk och galen, att han plundrar, våldför sig och mördar i sitt eget lilla välde i vildmarken. Sjökapten Marlow får uppdraget att ta sig in i djungeln, in i mörkrets hjärta för att hämta hem honom.

- Att nu arbeta med Lars Norén som skådespelarkollega blev ett möte svårt att beskriva, säger Reine Brynolfsson. Det gick bortom skådespeleri, vibrerande av texten och livets lager. Komplext och starkt som Conrads roman.

Mörkrets hjärta fick stor politisk sprängkraft när den kom ut 1902, och bidrog till att världen fick upp ögonen för den belgiske kung Leopold II:s tyranniska och barbariska rovdrift i Kongo, hans privata koloni. Genom åren har Mörkrets hjärta fängslat miljontals läsare världen över, och har en självklar plats i vår litterära kanon. Marlow själv är en mytisk gestalt som tolkats och omtolkats genom åren.

- Jag känner starkt för Marlow som förhäxas av floden, inträngandet i det ohyggliga, säger Reine Brynolfsson. Han upptäcker sin egen del i förruttnelseprocessen som hotar det mänskliga i honom.

Radioteatern ger: Mörkrets hjärta, en dramatisering av Magnus Berg efter romanen med samma namn av Joseph Conrad.

Övers: Einar Heckscher, Margaretha Odelberg.

Med Lars Norén i rollen som Kurtz och Reine Brynolfsson som kapten Marlow. Dessutom medverkar bland många andra: Isa Aouifia, David Dencik, Lamine Dieng, Loa Falkman, Etienne Glaser, Annika Hallin, Lennart Hjulström, Hamadi Khemiri, Michael Segerström, Richard Sseruwagi och Leif Stålhammer.

Musik: Jan Liljekvist.

Ljud: Michael Johansson

Premiär! Fredag 26 december 19.03. Repris 28/12 20.03 samt natt mellan 3-4/1 kl 00.15

För mer information, vänligen kontakta:
Marie Jansson, pressinformatör Radioteatern
marie.jansson@sr.se

08-784 16 20

Magnus Berg, regissör och producent Radioteatern
magnus.berg@sr.se

08-784 16 19

Pressbilder: Mörkrets hjärta

Motiv: Lars Norén och Reine Brynolfsson. Foto: Stina Gullander/SR
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/438923_130_170.jpg
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/438904_130_170.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".