Vetenskapsradion Historia: Den hatade eken

P1 lördag 27 december 19.35

Den är den svenska historiens mest hatade träd – eken. I år har det gått 450 år sedan Gustav Vasa fredade eken. Sedan dess har detta vackra träd stått i fokus för otaliga strider mellan statsmakten och befolkningen. Miljöhistoriker Per Eliasson vid Malmö Högskola berättar om ekens historia och de bataljer som utkämpats om detta symboltyngda träd.
- För 300 år sedan kunde man hamna i fängelse om man högg ner en ek, berättar han.

Redan under medeltiden skyddade landskapslagarna eken, när den växte på den gemensamma bymarken eller häradsallmänningen. Då var det ollonen och fodret för svinen som gjorde trädet värdefullt, men med Gustav Vasa ändrades detta. Den svenska örlogsflotta som han började bygga behövde virke av bästa sort. Det nya fartygsartilleriet ställde stora krav på skeppens hållfasthet, både för att bära de egna tunga kanonerna och för att ta emot motståndarnas bredsidor. Då var det bara ek som dög.

Dessutom besöker Vetenskapsradion Historia kristenhetens äldsta kloster – Katarinaklostret vid Moses berg på Sinaihalvön i Egypten. Om klostrets snart 2000-åriga historia och om vad som lockat såväl munkar som turister dit handlar programmet.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".