2008-11-28: P1:s Tendens om sexuella övergrepp på nätet - följer upp dokumentären "Flickan med hundhalsbandet"

 

I början av november sändes P1-dokumentären ”Flickan med hundhalsbandet”, där tre poliser berättar om sitt arbete med att granska bilder på nätet av sexuella övergrepp på barn. Efter den fick producenten Mia Blomgren en enorm respons från lyssnare runt om i landet och i december följer Mia upp med tre Tendens-program om sexuella övergrepp på nätet.  

- Under arbetet med dokumentären märkte jag en underlig tystnad kring sexuella övergrepp på barn, säger Mia Blomgren. Den tystnaden blev startpunkten för de kommande programmen om sexuella övergrepp på nätet. Jag vill att människor verkligen ska våga lyssna.

Tre tisdagar i rad med start 2 december sänds Mia Blomgrens Tendens-program om sexuella övergrepp på nätet. Det första programmet, ”Den stora tystnaden”, frågar varför det är så svårt att ta till sig berättelser om sexuella övergrepp och vad det kan få för konsekvenser? Medverkar gör bland andra professor Carl Göran Svedin som berättar att folk brukar tystna när de får höra att han forskar kring sexuella övergrepp på barn.

Det andra programmet i serien, ”Onlinebarnen”, sänds 9 december och handlar om det unika online-projektet på BUP-Elefanten i Linköping där man just nu håller på att samla in kunskap om barn som blir utsatta för sexuella övergrepp online. 

Det tredje programmet, som sänds 16 december, har rubriken ”Kampen om nätet”. 
- Jag är mannen som aldrig tystnar, säger Kjell-Åke Bjurkvist, som i dag bloggar för att skapa gemenskap med andra som också varit utsatta för sexuella övergrepp.
I programmet hörs också forskare och tekniker som undersöker hur pedofiler använder sig av den senaste informationsteknologin.  

Tendens om sexuella övergrepp på nätet sänds i P1 den 2, 9 och 16 december kl. 11.03 med repris kl. 20.03 samma dag samt dagen därpå kl. 23.30. Programmen finns för efterhandslyssning och för nedladdning som mp3 filer efter sändning på sverigesradio.se/p1/tendens  

Förhandslyssna på ett klipp ur Tendens 2/12 – ”Den stora tystnaden”:
http://sverigesradio.se/webbradio/?type=db&Id=1475991&BroadcastDate=&IsBlock=0     

Dokumentären ”Flickan med hundhalsbandet” finns för efterhandslyssning och nerladdning på Dokumentärredaktionens hemsida sverigesradio.se/p1/dokumentar    

Pressbilder:

Tendens 2/12: Den stora tystnaden - Carl Göran Svedin forskar om sexuella övergrepp på barn.
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/459987_130_105.jpg   
Foto: Mia Blomgren/SR

Tendens 9/12: Onlinebarnen - Christina Warfvinge och Linda Jonsson på BUP-Elefanten i Linköping.  http://sverigesradio.se/press/bildmapp/461344_130_98.jpg   
Foto: Mia Blomgren/SR

Tendens 16/12: Kampen om nätet - Kjell-Åke Bjurkvist tänker inte vara tyst.
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/466829_130_98.jpg
Foto: Mia Blomgren/SR

Mia Blomgren, producent Tendens och Dokumentärredaktionen
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/367634_130_170.jpg   
Foto: Mattias Ahlm, SR  

För mer information, vänligen kontakta:  

Mia Blomgren, producent 
mia.blomgren@sr.se   

Eva Sahlin, pressinformatör P1
eva.sahlin@sr.se     
08-784 18 52, 070-684 18 52  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".