B B King. Foto: Micke Grönberg/SR

P4 Musik: Blues - en historia The blues had a baby

P4 söndag 25 januari kl 23.05

Enligt seriens producent, Tomas Blom, är allt som vi i dag kallar för afroamerikansk musik mer eller mindre otänkbar utan slavhandeln, denna omänskliga hantering, som under loppet av hundratals år rövade bort miljontals människor från Afrika till ett liv som slavar på andra sidan Atlanten.

- Inget ont som inte har något gott med sig, kan cynikern säga - med viss rätt. Det afrikanska inflytandet på den musik som de frivilliga invandrarna från Europa förde med sig, har ju skänkt världen en skatt i form av jazz, gospel, soul, rock’n roll, hip-hop - och inte minst blues.

I programserien Blues - en historia får vi följa bluesens slingrande väg. Under sin drygt hundraåriga existens har den uppenbarat sig som både glamorös storsäljare och lantligt sliten vardagsunderhållning. Musikformen har slagit rot i alla delar av USA och har utformats på helt olika sätt genom skilda folkliga traditioner.

I takt med att allt fler svarta efter slaveriets avskaffande flyttade till städerna, följde bluesen med, blev med tiden elektrifierad och så småningom också synlig för en ung, vit publik som sökte alternativ till 50-talets slätstrukna musikunderhållning. Rock’n rollen var född, och visade sig vara en gökunge som nära nog petade mamma blues ur boet. Men under 60-talet fick den lantliga bluesen en revansch, när entusiastiska ungdomar letade rätt på ett antal gamla bluesmän som levat i skymundan efter att ha spelat in några 78-or på 20- och 30-talet.

Sedan dess har bluesen utvecklats i många olika riktningar, men utgör fortfarande en stabil grund för mycket av dagens populärmusik, och har också haft ett stort inflytande inom vissa genrer av vad som kallas ”världsmusik”. Rytm och tonspråk med afrikanskt ursprung är i dag en självklar beståndsdel i större delen av de låtar vi får oss till livs i radio, på nätet och i TV. 

Del 1 söndag 11/1 kl. 23.05 – En biprodukt av slavhandeln
Del 2 söndag 18/1 kl. 23.05 – Från Mississippi till Chicago
Del 3 söndag 25/1 kl. 23.05 – The blues had a baby

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".