2008-08-22: Swing - tidlös, melodisk och svängig P2-jazz

På söndag startar ett helt nytt program för lyssnare som är mer intresserade av sväng än katalognumret på skivan. Programmet snurrar med navet i jazzens gyllene femtiotal och följer musikens puls bakåt, framåt och - stannar upp. Det blir tidlös, melodisk och svängig jazz i alla dess former. Swing, kort och gott!

Programledaren och producenten Janne Lindvall är uppväxt i Stockholms södra punkförorter, handfast införd i jazzens värld av en välmenande storebror som ansåg att Sonny Rollins ”East Broadway Rundown” var en naturlig del i uppfostran av varje normal trettonåring. Hans största jazzminne är Miles Davis comeback på Kix i Boston 1981 - ”... but, it don’t mean a thing if ain’t got that swing!”

Sin egen ingång till jazzintresset beskriver han så här:

- Radion blev en öppning ut till den stora världen där den riktiga musiken fanns. Både frisk och dammig från Crossroads i södern och atmosfären från rökiga klubbar blåste in tack vare Olle Helanders ” I Blueskvarter”, ”Top Of The Pops”, BBC:s livekonserter och inte minst den stora idolen Claes Dahlgren, som med sin överträffade röst, dialekt och tajming rapporterade från USA i sina ”Nöjesnytt” och ”Jazzglimtar”.

Swing är musik gjord av människor som levde och dog för och med sin musik med ett genuint, ärligt uppsåt - även om formen till det yttre kan tyckas mainstream. Swing berättar om människorna som gjorde musiken och den tid de levde i. Ibland hörs ett oväntat eko av en röst från förr.

P2 söndagar med start den 24 augusti klockan 21.00 samt i P6 89,6 tisdagar klockan 15.00.

Pressbild Janne Lindvall

http://sverigesradio.se/press/bildmapp/402737_116_170.jpg

Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR

För vidare information, vänligen kontakta:

Rolf Linder, pressinformatör P2
08 - 784 50 23
0732 - 31 45 56
rolf.linder@sr.se

Janne Lindvall, programledare
08 - 784 28 43
janne.lindvall@sr.se

Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig P2
0708-847074
elle-kari.hojeberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".