2008-08-11:Sveriges Radio stärker bevakningen av östra Europa

Sveriges Radio stärker sin Östeuropabevakning genom att under början av nästa år inrätta en ny korrespondenttjänst.

Östra Europa är ett område som är alltmer intressant och kräver en nyhetsbevakning som Sveriges Radio vill utöka. En rad av länderna är numera medlemmar av EU och andra är ivriga kandidater till medlemskap.

- Med en korrespondent som täcker nyheter och skeenden i östra Europa, Balkan och Turkiet, vill vi på ett direkt och närvarande sätt kunna skildra den stora omvandlingsprocess som nu pågår, säger Christina Gustafsson, Ekots utrikeschef.

- Fasta korrespondenter och resande utrikesreportrar ska ge Sveriges Radios publik bästa möjliga orientering och kunskap om vad som händer i vår omvärld. Det är en uttalad prioritering som krävs för att public service radio ska kunna ge helheten från det lokala, till det internationella i fråga om nyheter och fördjupning, kultur, livsåskådning, sport och människors vardagsfrågor, säger Sveriges Radios vd Kerstin Brunnberg.

Sveriges Radios korrespondent i Warszawa, Kjell Albin Abrahamson, har hittills, tillsammans med mängder av andra arbetsuppgifter, ansvarat för bevakningsansvaret.

- Kjell Albins långa erfarenhet och vassa formuleringar behöver vi inte sakna i rapporteringen framöver, men han kommer i första hand att koncentrera bevakningen till Polen och annan programverksamhet inom SR, säger Christina Gustafsson.

Sveriges Radios nya östeuropakorrespondent kommer att vara placerad i Belgrad.

Pressbild: Christina Gustafsson, utrikeschef Ekot SR
Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/411393_113_170.jpg

För mer information:

Christina Gustafsson, utrikeschef Ekot SR
08-784 70 90
christina.gustafsson@sr.se

Kerstin Brunnberg, vd SR
08-784 50 10
kerstin.brunnberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".