2008-06-11: Sommar i P1 - Årets sommarvärdar presenterade

På midsommardagen 21 juni är det premiär för Sommar i P1 och inleder gör Fredrik Lindström med sin hyllning till den ”mänskliga faktorn”. Därefter följer bland andra Dolph Lundgren, Björn Ulvaeus, Pernilla August, Kajsa Bergqvist, och sist ut är Sommarveteranen Marie-Louise Ekman.

Sveriges Radio bjuder i sommar på 58 sommarvärdar från den 21 juni till den 17 augusti. Radio- och TV-profilen FREDRIK LINDSTRÖM inleder på midsommardagen. Final blir det åtta veckor senare, söndag 17 augusti, med SOMMAR 2008 I BACKSPEGELN, där höjdpunkter från årets säsong samsas i en sändning.

Sommar sänds dagligen under åtta veckor och sändningstiden är densamma var dag: kl 13:00-14:30 i P1. Repris vardagar kl 22:12, helger kl 22:05.

Programserien startade 1959 och att bli utvald sommarpratare är kanske ett av de mest prestigefulla uppdragen inom svensk media. Sällan är kulturpersonligheter, sportprofiler och höga chefer inom svenskt näringsliv så personliga som i Sommar i P1.

Mitt i högsommaren landar Hollywoodstjärnan DOLPH LUNDGREN i Sverige för att sända direkt från Radiohuset i Stockholm. Från Moskva i öst flyger den forne sovjetiske spionen och KGB-översten BORIS GRIGORJEV, som var stationerad i Sverige under kalla kriget.

EU-komissionens förste vice ordförande MARGOT WALLSTRÖM sommarpratar från Bryssel. Bland årets författare märks både väletablerade författare och lovordade debutanter: BJÖRN RANELID, ÅSA NILSONNE, LENA ANDERSSON, JENS LAPIDUS, MARTINA LOWDEN och ANN HENNING, svenskfödd bästsäljarförfattare på Irland.

I Sommar hör vi också ELISABETH MASSI FRITZ och LEIF SILBERSKY - två av Sveriges mest profilerade advokater. Näringslivet representeras bland annat av ANTONIA AX:SON JOHNSON och PETER ”POKER” WALLENBERG. Från teatern PERNILLA AUGUST och från idrotten KAJSA BERGQVIST. Vi får också lyssna till matteläraren från SVT-succén Klass 9A, STAVROS LOUCA samt årets vinnare i Let́s Dance: Mat-TINA NORDSTRÖM.

Det finns också en tonvikt på musik i årets startfält! ROBYN, PETER LEMARC, LARS WINNERBÄCK, ANNIKA NORLIN, MÅNS ZELMERLÖW. Dessutom går en av Sommarredaktionens drömmar i uppfyllelse: BJÖRN ULVAEUS sommarpratar om förnimmelsen av att inte riktigt se sig själv. Lyssnarnas sommarvärd - den yngsta någonsin. Förra årets succé med Lyssnarnas Sommarvärd fortsätter. En stor mängd lyssnare skickade in sina bidrag med förhoppning om att få göra ett eget sommarprogram. 10 stycken plockades ut av redaktionen och sen fick lyssnarna rösta på sin favorit. I år blev det YRSA WALLDÉN, 19 år, från Torna Hällestad, den yngsta Sommarvärden någonsin. Hon kommer att prata om känslan av att inte betyda något och om att sitta längst bak i klassrummet. Yrsas sommarprogram sänds den 16 juli.

SR påminner dig om dagens Sommarpratare
Nytt för i år är att lyssnarna erbjuds möjligheten att även direkt i mobilen beställa sms-påminnelse inför sändningarna. Sommar i P1 får även i år en egen specialdesignad webbradioapparat som lyssnarna gratis kan ta hem till sin dator och som automatiskt laddas med det senaste programmet. SMS-påminnelserna finns att beställa på sr.se/sommar samt mobil.sr.se och webbradioapparaten finns på sverigesradio.se/sommar

Det går självfallet även att lyssna på programmen i SR:s vanliga webbradio. Där kan lyssnarna välja att antingen lyssna direkt, lyssna på ett program i efterhand i arkivet eller ta hem sändningen som poddradio, utan musik men medexklusivt bonusmaterial.

Dessutom! SR Minnen sände i fjol äldre, klassiska sommarprogram och i år repriseras det gångna decenniets mest populära program 30 juni - 3 augusti kl 09:00 och kl 21:00. Programmen är sedan tillgängliga via sverigesradio.se/srminnen

Presentation av samtliga sommarvärdar
Alla 58 sommarvärdar finns presenterade på webben sverigesradio.se/sommar och är utvalda med stor omsorg av Sommarredaktionen, bestående av projektledaren Bibi Rödöö, Ingvar Storm, Karsten Thurfjell, Lena Tideström-Sagström, Ulla Walldén, Anders Wennersten och Thomas Nordegren.

Pressbilder
Gruppbild finns att hämta efter ca kl 16:00 och porträttbilderna börjar fyllas på efter ca 19:00.
Här hämtar du bilderna: http://sverigesradio.se/press/bilder/P1Sommar2008/

För intervjuer med sommarvärdarna
Vänligen kontakta respektive producent, vars namn och telefonnummer finns i presentationen av sommarvärdarna. sverigesradio.se/sommar

Presskontakter
Bengt Arwén, pressansvarig SR
08-784 17 59 / 0703-72 71 81
bengt.arwen@sr.se  

Lena Henriksson, pressinformatör P4
08-784 98 17 / 0705-849817
lena.henriksson@sr.se  

Eva Sahlin, pressinformatör P1
08-784 18 52 / 0706-841852
eva.sahlin@sr.se  
Bibi Rödöö, projektledare Sommar
08-784 13 61 / 0708-99 98 21
bibi.rodoo@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".