P4 SOS - hur gör man när olyckan är framme?

Snart brinner det i radion! Bilar kommer att falla, laviner rulla och inbrottstjuvar krossar den med basebollträ. Förbered dig - på med skyddsdräkten,den 11 januari startar P4 SOS.

Under många år har programledare Urban Björstadius närt en dröm.

- Jag har alltid velat göra actionpackad men ändå konsumentnära radio. Att ena sekunden få rapportera från ett rum med brinnande gas, för att i nästa ge handfasta tips om hur man undviker de allt vanligare brödrostbränderna. Nu gör vi äntligen det programmet - P4 SOS. Engagerat och handgripligt och gastkramande, med tips på plats och med en spänning som du förut aldrig hört, berättar en nöjd programledare.

P4 SOS är programmet för alla som vill vara förberedda när det som inte får hända ändå händer - för det gör det! Det moderna samhället har blivit sårbart, men genom enkla åtgärder kan vi skydda oss mot såväl vardagliga olyckstillbud som stora katastrofer.

- Det kan handla om en sådan enkel sak som att ställa ett par barnskor innanför ytterdörren för att lura inbrottstjuven, eftersom en barnfamilj sällan är borta långa stunder och kan komma hem när som helst under dagen, säger programledaren Urban Björstadius.

I varje avsnitt berättar människor som varit med om olyckor och kriser om sina erfarenheter, och dessutom berättar experter om hur de som drabbas bör bete sig vid en kris- eller olyckssituation.

- Vi kommer bland annat att släppa en bil från en hög lyftkran för att simulera en krock i 30 km/tim, och hur den bilen ser ut efteråt behöver man nog se med egna ögon, säger Urban Björstadius.

I P4 söndag 11 januari kl 12:03 startar premiärprogrammet som handlar om vinterväglag, halkkörning och hur man ska agera när olyckan varit framme.

Lyssnarna får tips om hur man ska vinterutrusta bilen för alla eventuella kriser och programledaren Urban Björstadius får uppleva att bli fastklämd i ett bilvrak för att sedan bli klippt loss av räddningstjänsten. Allt medan han krampaktigt rapporterar om händelsen.

Pressbild:
Urban Björstadius är programledare för P4 SOS.
Foto: Rasmus Åkerblom
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/488506_130_87.jpg

För mer information:
Urban Björstadius, programledare
070-834 34 96

Dan Granlund, kanalansvarig P4
0703-412015

Lena Henriksson, pressinformatör P4
070-584 9817
lena.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".