Nu blir Unga Radioteatern störst!

På söndag blir Unga Radioteatern Sveriges största teater för barn räknat i publiksiffror.

Med start 11 januari sänder Unga Radioteatern kl 10.45 varje söndagsförmiddag i P4-programmet ”Mannheimer och Tengby”. Det innebär att föreställningar för barn och unga sänds en gång i veckan istället för enbart på skolloven som hittills.

- Vi vill att fler barn och unga ska ha tillgång till teater. Därför är det fantastiskt att Unga Radioteatern börjar sända i familjekanalen P4, säger Doreen Kanter, konstnärlig ledare för Unga Radioteatern.

Första serien ut blir den prisbelönta ”Svajmasten” en radiomusikal som inger hopp av Lars och Magdalena In de Betou;

”Om man är mamma eller pappa så fattar man väl att man måste sluta tänka så mycket på sig själv och bry sig mest av allt om sitt barn, eller hur? Hur svårt kan det vara? Väldigt svårt. Tydligen. Gwens mamma satsar allt på att bli en framgångsrik cirkusartist som gör livsfarliga konster högst upp i en svajande mast. Hon har ingen aning om att Gwen är en fruktat bra gitarrist och sångerska som har ett eget band. Antons föräldrar ser mer till spriten än honom. De har ingen aning att han är den roliga killen i klassen som är så bra i gympa att han kan göra frivarv med platta slagträt. Och att han gör egen musik med sin synt.

Fast Gwen och Anton går i samma klass har de ingen aning om hur mycket de har gemensamt. Det är som att de inte ser varandra. Tills en dag. Och efter det blir allt annorlunda.”

I rollen som Gwen hörs Vilma Dahlström och Anton spelas av Hannes Eriksson.

Unga Radioteatern, som förut hette Lovteatern, vänder sig till 9-12-åringar och har hittills enbart sänts under skolloven. Men från och med i år sänds dramatik för barn och unga varje vecka i P4. Och som vanligt sänds Unga Radioteaterns föreställningar i P1 och P3 under jul- och sommarloven. På sverigesradio.se/ungaradioteatern går det redan nu att lyssna på teater under hela året, istället för som förut i 30 dagar efter radiosändningen. Det är en riktig skattkista för alla mellan 9 och 12 år. Just nu ligger ”Apan eller döden” av Osborn Bladini ute för lyssning. Dessutom kan man höra de fem singlar som gick under jullovet: ”Kärlekspanik” och ”Fatta läget” av Lise Indahl, ”Sova över” av Pia Gradvall, ”Sommarkompis” av Andreas Palmaer och ”Olof ska dö” av Dennis Magnusson.

Pressbilder
Vilma Dahlström
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/390570_113_170.jpg

Foto: Björn Dalin

Hannes Eriksson
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/390573_113_170.jpg

Foto: Björn Dalin

Bandet Discovery: Vilma Dahlström och Hannes Eriksson (främst), Delphi Glenn (t v), Oliver Stenbom (trummis) och Niklas Ulfvarsson

http://sverigesradio.se/press/bildmapp/390569_130_87.jpg
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/390567_130_87.jpg

Foto: Björn Dalin

Doreen Kanter, konstnärlig ledare Unga Radioteatern
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/377931_114_170.jpg

Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR

För vidare information, vänligen kontakta:
Maria Anderstam, pressinformatör P3 och barnprogram
maria.anderstam@sr.se
070-293 72 70

Doreen Kanter, konstnärlig ledare för Unga Radioteatern
doreen.kanter@sr.se
08-784 17 14, 0702-38 08 70

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".