Sara Martinssson, programledare för P3 Pop. Foto: Mattias Ahlm/SR

P3 Pop med Antony & The Johnsons - och P3 Guld-vinnaren!

P3 måndag 19 januari kl 22.03

P3 Pop är tillbaka med 2009 års första helt färska program!

Det blir massor med ny musik från några av de mest emotsedda skivsläppen under våren. Vad sägs om nytt från bland andra Jenny Wilson, Marit Bergman, Beirut, Andrew Bird och Karin Dreijers Fever Ray? Inte illa, men allra stoltast är vi nog ändå över att vi bjuder dig på en lång intervju med en av världens kanske mest älskade singer/songwriters - Antony Hegarty från Antony & The Johnsons.

Antony Hegarty slog igenom ordentligt med albumet ”I am a bird now” som 2005 etablerade honom och hans band The Johnsons för en publik över hela världen och som också gav honom det prestigefyllda Mercurypriset för årets bästa album. Sedan dess har Antony tillbringat massor med tid i studion - men inte med sina egna låtar, utan som gästartist på andras skivor. Han har hörts med alla från Marianne Faithful till Björk och förra årets retrohousegenombrott Hercules and

Love Affair, så det egna bandet har snällt fått vänta. Tills nu, när albumet ”The Crying Light” äntligen är redo att släppas. En samling sånger som tar avstamp i sorgen och saknaden efter en värld som på grund av klimathoten snart är historia, men också en samling sånger som känner hopp inför en ny värld, en värld i Antony Hegartys texter gestaltad av en modersfigur. Du möter Antony i en lång intervju där du bland annat hör honom prata om feminismens förhållande till ekologin, och om ett nyvunnet samarbete inför den nya skivan, som gett Antony & The Johnsons en helt ny pallett färger.

Dessutom - du möter den, än så länge så klart, hemliga vinnaren av priset för årets pop på P3 Guld-galan! Vem det är avslöjas 20.03 i P3 på lördag, och på måndag får du alltså stifta mycket närmare bekantskap med vinnaren av detta ärofyllda pris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".