Om Israel/Palestina-konflikten i pjäs från Radioteatern

- Det enda sättet att skildra den här konflikten på ett någorlunda rättvist sätt är att skita i allt skådespeleri, och sätta betraktaren på scenen!” skriver den brittiske dramatikern David Hare skriver i sin publicerade dagbok (Acting Up 1999).

Pjäsen, med David Hare i rollen som David Hare, fick namnet ”Via Dolorosa”, ochblev en stor succé både i London och på Broadway i New York.

Till formen är denett föredragsliknande referat av möten med israeler och palestinier, men kom trots sin lågmäldhet att väcka känslor på ett sätt som mellanösternfrågan inte gjort på länge. Många kvällar utspelade sig det egentliga dramat i bänkraderna, och teatern blev just den samhällsbarometer Hare önskat sig.

David Hare gjorde succé både i London och New York med att spela sin egen monolog om Israel/Palestina-konflikten. Den handlar om de människor som lever i konfliktens hjärta, deras vardag och drömmar och inte minst om Hares egna försök att förstå den blodiga strid som pågår oförtrutet. I denna bearbetning har pjäsen försetts med texttillägg och dokumentärt material och på så sätt blivit en pjäs - om en pjäs - om ett verkligt drama.

I Sverige togs pjäsen snabbt upp på Göteborgs Stadsteater (övers: Magnus Hedlund, regi: Jasenko Selimovic). Henric Holmberg spelade rollen som David Hare.

I denna radioversion, kallad ”Heligt land” (från SR Göteborg 2001) har vi krånglat till det ytterligare och lagt till texter från bland annat ovan nämnda dagbok, dokumentära inslag från Israel/Palestina, samt utdrag från den svenska  scenföreställningen.

Den har blivit ett sammelsuriskt collage som pendlar mellan tid och rum, och där handlingen även inbegriper själva pjäsens egen tillblivelse. Förhoppningen är att föreställningen ska förmedla något av det känslomässiga kaos, som tycks vara det naturliga tillståndet i konfliktens kärna.

Magnus Berg som ansvarar för föreställningens regi och produktion har tidigare producerat ett antal radiodokumentärer och reportage från Israel/Palestina samt gjort ett antal radioteaterproduktioner, från förra åretkan nämnas bland annat ”Jag vet väl herregud vilket språk jag talar” av Bengt Ohlsson, ”Avdelning 31” av Erik Lindhé samt ”Mörkrets hjärta” av Joseph Conrad.

”Heligt land” av David Hare i översättning av Magnus Hedlund och Magnus Berg.

Med Henric Holmberg, Puck Ahlsell, Lars Väringer och Anna Bjelkerud i rollerna.

Sändningstider
Fredag 16 januari 19.03, söndag 18 januari 20.03 samt natt mellan 24 och 25 januari ca 00.10.

För mer information, vänligen kontakta:
Marie Jansson, pressinformatör Radioteatern
marie.jansson@sr.se
08-784 16 20

Jasenko Selimovic, Radioteaterchef
jasenko.selimovic@sr.se
08-784 16 10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".