Elisabeth Daynès med en av sina neanderthalsmodeller. Foto: Lena Nordlund/SR

Vetandets Värld: Ateljen där våra förfäder tillverkas

P1 onsdag 21 januari kl 12.10 och kl 23.07

I en liten ateljé mitt i Paris jobbar modellmakaren Elisabeth Daynès. Hon är en av de bästa i världen, och har gjort mycket levande rekonstruktioner av allt från den 7 miljoner år gamla Toumaï-männsikan, till de betydligt yngre neanderthalarna.
- Det är både konst och vetenskap, säger hon, eftersom hon alltid har kopior av fossilfynden som grund när hon bygger en modell.

Numera finns flera av hennes rekonstruktioner på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, och på mängder av andra museer i världen. Vetandets värld besöker hennes ateljé i Belleville och hälsar också på hos Oscar Nilsson, den svenske modellmakaren, som jobbar på ett liknande sätt, men med mycket modernare arkeologiska fynd. Han blev känd för sina rekonstruktioner av personer på regalskeppet Wasa och för modellen av Bockstensmannen för ett par år sedan.

Redaktör: Lena Nordlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".