"De rättrådiga" Isabel blev misshandlad av sin bästa kompis. Foto: Johan Hellström. Bilden är arrangerad.

Dokumentär: De rättrådiga

P1 lördag 24 januari kl 14.03

Medling vid brott är numera en del av det svenska rättssystemet. Unga brottslingar som går med på att träffa sitt offer kan ibland slippa rättegång, i andra fall kan medlingen bidra till att de får strafflindring. Från och med 2008 är landets kommuner skyldiga att kunna erbjuda medling till brottslingar som är under 21 år.

Alla medlingsmöten är konfidentiella och sker bakom stängda dörrar. Det förs inget protokoll och allt som sägs i rummet ska stanna mellan deltagarna.
Frilansjournalisten Johan Hellström har följt med in bakom de stängda dörrarna och träffat bland andra sextonårige Linus, som fick läppen spräckt och en tand utslagen, när han bad om att få tillbaka sin mobiltelefon. Han tänker inte acceptera nån ursäkt från sin gärningsman, säger han inför mötet. Däremot vill han gärna få en förklaring till varför han blev slagen så illa. Frågan är bara om han kan lita på den historia som gärningsmannen berättar.

En dokumentär av Johan Hellström.

Programmet är en samproduktion med Dramatiska institutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".