Dimmu Borgir

P3 Live med Dimmu Borgir

P3 torsdag 5 februari kl 21.30

Nästan folklig norsk black metal får man väl kalla Dimmu Borgir, som nominerats till det norska Spellemanprisen fyra gånger och vunnit två. Plus att deras senaste och sjunde album, In Sorte Diaboli, blev det första black metal-albumet som toppat den norska topplistan.

Dimmu Borgir bildades 1993 och deras andra album, Stormblåst från 1996, är en milstolpe i black metal-historien. Det blev också det sista albumet dom gjorde med norska texter. Sen gick dom över till engelska och nådde också en större publik. Dom har bytt medlemmar som andra byter skjortor men den nuvarande sammansättningen verkar vara stabil, även om trumpallen nötts av ovanligt många de senaste åren. Sångaren, Shagrath, och ene gitarristen, Silenoz, har dock båda varit med sedan starten.

I Metal Town Göteborg sommaren 2008 besteg dom scenen på lördagskvällen inför en jättepublik! En konsert med Dimmu Borgir är lika mycket en musikalisk som en visuell upplevelse. Dom bjuder på ett härligt skådespel med ljus, rök och bomber som förstärker undergångsstämningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".