P1:s "Generation Z" granskar samhällsfrågor som berör unga (och läser dikter)

- Det tramsas för mycket i media så fort det ska handla om ungdomar, säger producenten Daniel Velasco. På söndag 25 januari har hans och Ylva Bogegårds granskande programserie med fokus på unga – Generation Z – premiär i P1.  

Generation Z är en serie på fyra granskande samhällsprogram där tonåringar står i fokus.
- De unga ska komma till tals och tas på allvar. Det hörs inte så många unga röster i P1 och det ska vi ändra på, säger Ylva Bogegård.

Det första programmet handlar om hatbrott. Generation Z granskar vad som döljer sig bakom myndigheternas vackra ord om åtgärder mot de allt vanligare hatbrotten.

Poeten Daniel Boyacioglu kommenterar ämnena i programmen genom specialskrivna dikter som han läser eller sjunger till varje program.
- Poesi brukar vara hänvisad till speciella program för redan frälsta. Men poesi och samhällsfrågor hänger ihop. Därför vill vi lyfta in poesin och musiken i det granskande reportaget, säger Daniel Velasco.
- Poesin har en plats och måste också själv våga ta den, säger Daniel Boyacioglu.

Mer information finns på programmets hemsida: sverigesradio.se/p1/generationz   

Generation Z sänds i P1 söndagar kl.13.00 med repris måndag kl. 10.30 och tisdag kl. 00.30

Mer om programmakarna:

Daniel Velasco, journalist
Daniel har jobbat på Sveriges Radio sedan 1999. Under flera år var han ungdoms- och integrationsreporter på Radio Stockholm och är sedan 2004 grävande reporter på Ekot. Han har gjort flera uppmärksammade dokumentärer och är en av Sveriges mest prisbelönta journalister. Bland annat har han vunnit Stora journalistpriset (2003), Ikaros (2003), guldspaden två gånger (2005 och 2006) och Stora radiopriset fem gånger (senast 2008).

Ylva Bogegård, journalist
Ylva har jobbat som nyhetsreporter och producent på Radio Stockholm sedan 1997 och jobbade innan dess på Sveriges Television. Hon vann Stora Radiopriset 2002 för ungdomsprogrammet Reko.

Daniel Boyacioglu, poet
Har vunnit SM i poetry slam två gånger och tilldelades SKAP:s – Föreningen Svenska Kompositörer Av Populärmusik – jubileumspris 2006. Förutom fyra diktsamlingar och tre album, har han gjort två radiopjäser och medverkat i flera föreställningar på Dramaten och Riksteatern.

Pressbilder
Generation Z: Daniel Velasco och Ylva Bogegård samt poeten Daniel Boyacioglu (mitten).
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/490468_130_88.jpg 
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/490472_130_83.jpg   
Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR

För mer information, vänligen kontakta:

Daniel Velasco, producent
daniel.velasco@sr.se
08-784 70 65

Eva Sahlin, pressinformatör P1
eva.sahlin@sr.se  
08-784 18 52, 070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".