Nya Vågen om Krigets konst. Foto: SVT bild

Kulturradion Nya Vågen: Krigets konst

P1 tisdag 27 januari kl 14.03 samt 28/1 kl 18.15

Kulturarbetare i alla tider har bearbetat kriget konstnärligt. Från den storvulna krigspoeten Homeros hexametrar om kriget i Troja, via krigsromantiska beställningsverk av romerska kejsare och ärelystna konungar, till dagens nakna krigsfotografier och dokumentärfilmer. Picasso inflikade det spanska inbördeskriget i konsthistorien, Coppola förevigade Vietnamkriget. Men finns det också konflikter som aldrig får sina konstnärliga uttolkare? När kommer storfilmen om Sri Lanka eller Kongo? Och vad händer med vår bild av de krig som blir till film, konst och litteratur? Medverkar gör Svante Weyler, Cecilia Blomberg och Cecilia Parsberg.

Och så ser Nya Vågen Babben Larsson i svandunsboa och Loa Falkman i fluga framföra Stephen Temperleys musikaliska komedi ”Obesvarad Kärlek” på Intiman i Stockholm. Anneli Dufva och Eric Schüldt analyserar falsksångens konstnärliga kvaliteter.

Programledare: Kim Nordberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".