Sveriges Radio stärker sändningarna på samiska i nordiskt samarbete

Sveriges Radio har beslutat att stärka sändningarna på samiska under 2009. Det sker dels genom ett utökat samarbete mellan de tre nordiska sameredaktionerna inom Sveriges Radio SR, Norsk Rikskringkasting NRK och finska YLE, dels genom att utöka sändningarna geografiskt på samiska i FM i det så kallade Sápmiområdet.

SR Sameradion ska tillsammans med sameradion inom NRK och YLE samsända sitt material dagligen mellan 7.00 och 17.00 i FM i sina respektive webb och dabkanaler.

– Det här betyder att vi får en mycket bättre möjlighet att rapportera om och bevaka de viktigaste frågorna i det samiska samhället. Jag tror det blir ett större deltagande från publikens sida i debatter om samiska frågor framöver och det ska märkas hos oss, säger Ole Isak Mienna, kanalchef för Sameradion inom Sveriges Radio.

– För den samiska befolkningen finns inga gränser mellan Norge, Sverige och Finland. Samerna har en egen gemenskap som utgår från en gemensam identitet som minoritet och urfolk i regionen och där har vårt gemensamma språk stor betydelse. Därför är det här samarbetet viktigt, säger Ole Isak Mienna.

– Jag gläds åt att vi kan stärka de samiska sändningarna, säger Kerstin Brunnberg, vd för Sveriges Radio. Samerna har som urfolk en särställning, och då måste de också arbeta tillsammans över nationsgränserna. Men jag hoppas också att vi ska få fler nyheter om samiska frågor i Sveriges Radios totala utbud framöver, säger Kerstin Brunnberg.

Utökningen av de regionala sändningarna på samiska betyder att samebefolkningen i hela Norrbotten och norra delarna av Jämtland kommer att få sändningar i P2 ytterligare 2 timmar per vardag. Samtidigt kommer de regionala sändningarna också att höras på frekvensen 89,6 i Stockholm, där den största samiska befolkningen utanför Sápmiområdet bor.

Förändringen genomförs stegvis under våren 2009, samtidigt som SR Sameradion förbereder sig för Sametingsvalet som äger rum i maj. Där har Sameradion som mål att vara nyhetsledande och bland annat granska och debattera valet i flera specialsändningar.

Sveriges Radio sänder redan idag på samiska varje dag i P2 och dygnet runt på webbkanalen SR Sápmi.
sverigesradio.se/sameradion

För mer information, vänligen kontakta:
Ole-Isak Mienna, Kanalchef Sameradion
ole-isak.mienna@sr.se
0980 66901 / 0703 145856

Elle-Kari Höjeberg, Kanalansvarig för utbudet på samiska i P2 och webbkanalen SR Sápmi
elle-kari.hojeberg@sr.se
0708 847074

Maria Lekteus, pressinformatör P2
maria.lekteus@sr.se
08 784 7231 / 0732 31

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".